Регионален исторически Музей, Стара Загора | Музеи | История на България

4
Добави коментар
India_Jane
India_Jane

Написано от Администратор

11 Ноември 2010

Музеи

Текст: Деси Каравеликова

Снимки: Станимир Каравеликов

Днес ще ви запознаем с най-хубавия и един от най-новите музеи в България. В района на Казанлък и Стара Загора има много исторически забележителности, които можете посетите, но РИМ – Стара загора е задължителна дестинация за всеки любител на българската история.

Без да се впускам в излишни подробни за цялото ни пътуване през този уикенд, когато посетихме също гробниците Арсеналка, Грифоните и Мъглижкия девичи манастир, ще ви отведа право към Старозагорския музей, което може и да звучи лесно, но повярвайте, трябва да си много добър навигатор, шофьор и малко врачка, за да усепееш да го намериш! И не защото музеят се намира на трудно място – напротив, сградата е в самия център на Стара Загора, в една от пресечките на главната улица. Просто още с излизането от Казанлък табелите са или заблуждаващи – дотам, че да те накарат да влезеш в еднопосочно шосе в насрещното, или въобще няма табели!

Но на темата! Музеят се намира на булевард Руски 42, в новопостроена, лъскава сграда с огромни прозорци, които създават усещане за простор. Още с влизането сме посрещнати от приветлив персонал, който любезно отговаряше на въпросите ни по време на нашия престой в музея. Плащаме си входните такси и 10лв за удоволствието да снимаме, защото повярвайте – ТАМ ИМА КАКВО ДА СЕ СНИМА! – и започваме своята разходка от първия етаж, където е  отделено място на праисторическия период.

ЕТАЖ 1 – ПРАИСТОРИЯ И ТРАКИ

Едно от нещата, които ни правят впечатление още в първия момент е колко е чисто навсякъде и как блестят витрините, зад които са експонатите! Осветлението е премерено, така че да показва по най-добър начин предметите, всичко е описано прилежно и датирано. На този етаж може да видите предмети, с които праисторическите хора са си служели. И ако сте останали с впечатление, че става дума за диваци – грешите! Вижте орнаментите по керамиката, миниатюрната костна лъжичка и гребенче от кост! Тук ще видите и предмети, изработени от траките. Най-съвършеният от тях обаче е просто невъзможно да бъде заснет! Погледнете тази елегантна чиния от бяло стъкло и обезателно я потърсете сред експонатите на първия етаж, ако посетите музея. Нейно копие от кафяво и много по-дебело стъкло може да закупите от магазина на музея за 10лв, но копието наистина бледнее пред оригинала.

СУТЕРЕН – ТРАКИ, ГРЪКО-РИМСКИ ПЕРИОД

Старозагорският музей има привилегията да се намира върху автентични останки от древноримска улица. На приземния етаж ще имате шанса да се разходите по същте камъни, по които са стъпвали и нашите предци! Едната стена, която стои точно срещу улицата, представлява фототапет с рисунка, която създава илюзия, че улицата продължава в стената. Всъщност продължението на улицата също е запазено и се намира в … сградата на съседната банка! В музея е изложена и  подова мозайка, заедно с няколко колони, части от статуи, оброчни плочки на тракийския херос и др. експонати. Има и няколко плочи с каменни надписи, един от които е много любопитен и казва:
„На добър час! По решение на най-могъщото буле и на най-свещения демос първожрецът Аврелий Демофил, син на Хрестос, издигна този паметник на тъщата си Септимия Сейте, най-достойната първожрица на ди’хоплон“

Представете си този мъж, който толкова е обичат тъща си, та й посветил този надпис! Днес няма много такива мъже 🙂

Сред най любопитните експонати на този етаж са:
статуя на Орфей с животните около него
плоча с Дионисий, чието умалено копие може да закупите от магазина на музея за 9лв. Въпрос – защо показалецът на Дионисий е толкова дълъг? Втори въпрос – традиционно Дионисий се приема като бог на виното и е известен с това. Гроздовете на тази плоча обаче много повече приличат на хмел, отколкото на грозде по форма. Сравнение:
 

А копието на тракийската колесница,  стои толкова естествено по средата на улицата, че направо очакваш всеки момент някой да доведе коня и да го впрегне! Обърнете внимание на фигурките, които са служели за украса на колесницата. Разпознахте ли ги? Това са си направо пухкавите ангелчета, които познаваме от Християнската митология – къдрави, с арфа в ръка, но с две допълнения – в краката им има по едно животно, което е малко трудно да се определи какво е, но моето предположение е ,че това е агне… а другото допълнение е, изненада, фригийска шапка! Колесницата не е датирана.
Качваме се в асаньора (да, има си модерен и удобен асаньор!) и отиваме на:

ЕТАЖ 2 – СРЕДНОВЕКОВИЕ

Освен образците на ювелирното изкуство, които много наподобяват тракийското изкуство, само че вече са станали доста по-груби и рядко са от злато, тук ще видите възстановка на облекло на български воин, Старозагорския препис на История Славянобългарская (прочети повече за История Славянобългарска), ще научите за основите на християнската църква, която е била съборена, за да се построи Ески джамия (в момента затворена), ще видите интересните пафти със седефените инкрустации и със звездата на Давид, ще прочетете от една грамота на цар Борис III, че както британската кралица говори за себе си в 3лице мн.ч. (We, the Queen of England), така и той се е писал по грамотите „Ние, Борис III“.

ЕТАЖ 3 – ГОСТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

Изненадващо, отново попадаме на експонати от селищна могила Юнаците, наред с предмети, намерени в други селищни могили от праисторическия период. Затова тук няма да се занимаваме повече с Юнаците, а ще отделим внимание на другите интересни експонати (Прочети Статия за Юнаците, Виж снимки на предмети от Юнаците).

Най-интересната находка лично за мен беше статуята на двуполовото същество! Изведнъж митът на Платон (живял 4-5в пр.Хр.), според който хората в началото били двуполови, после Зевс ги разделил, оживява. Всъщност нямах представа, че описаното от Платон може да има действително някакви препратки към по-ранен период от съществуването на човечеството. Този мит обаче явно е бил известен и по времето на траките, понеже в Пловдивския архелогически музей видяхме глава или по-точно глави на ЕДНА СТАТУЯ , които бяха залепени една за друга в темето, с гръб една към друга. На медицината са известни сиамските близнаци, когато два близнака се раждат „залепени“ един за друг в различни части на тялото, но ако можем да предположим, че древните са обожествили сиамски близнаци, то надали можем да хвърлим същото предположение към хората, живели през 1-5в пр.Хр и по-късно, които вече имат повече познания по медицина.Една друга особеност е любопитна – сиамските близнаци обикновено са от един пол, а в двата цитирани случая става дума за разнополово същество, така че – въпросът е отворен за всички коментиращи, които имат въображение и/или повечко познания. В историята, описана от Платон, хората са били същества с по 2 чифта крайници в началото на тяхното създаване и по-скоро са се търкаляли,а не са ходели, но за сметка на това пък били много силни. За сравнение, фигурата в Старозагорския музей има два крака и четири ръце, а от статуята в Пловдивския археологически музей са останали само слепените глави. Трябва да отбележим, че статуята в Старозагорския музей е описана като дпулова заради наличието на малки гърди при едната половина, но няма явни мъжки полови белези на която и да е част. За онези, които ще възразят с аргумента, че в праисторическия период е обижествявана само Майката, ще кажем, че както във Велинградския музей, така и другаде сме виждали глинени фалоси от същия период.

Тук видяхме и нещо много интересно, за чието съществуване не бяхме подозирали – фрагменти от мазилка на жилища – не просто едноцветна боя – стената е била изрисувана! Всъщност защо да се учудваме, след като хората от същия период са изработили Варненското съкровище!

Нещо друго, което бе любопитно да се види на този етаж, беше паното с илюстрации на процеса на еволюция на три от животните, които днес познаваме като домашни животни – овцата, кравата и прасето. Посетете РИМ – Стара Загора, няма да съжалявате!

 

 

Регионален Исторически Музей – Стара Загора

Адрес: Стара Загора 6000, бул Руски 42

Тел: 042 / 919-206 (екскурзоводи) или 042 / 919-206 (уредници)

Работно време: Сряда-Неделя от 10:00 – 18:00

Почивни дни: Понеделник и Вторник

Mейл:
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

 

Входни такси

Възрастни – 5лв

Пенсионери- 2лв

Ученици и студенти – 1лв

Деца под 7 години – безплатно

Посетителите с деца заплащат по 2 лв за всеки възрастен и по 1лв на дете

Беседа с екскурзовод – 10лв

Заснемане с фотоапарат – 10лв

Заснемане с камера – 80лв.