Карвингът – модерното изкуство | Уникално

11
Добави коментар
luxury
luxury

Приятно е когато храната доставя не само вкусова, но и зрителна наслада. Умението да сътворяваш скулптурни шедьоври от плодове и зеленчуци се нарича карвинг. Името на това изкуство е английско („carvе“ означава “дълбая с длето”), но този вид вид художествената резба възниква преди много столетия в Югоизточна Азия.
Постепоенно карвингът си проправя път и на Запад, където се сформират специализирани школи за обучение. Древната традиция, която е предавана само на жените се превръща в изкуство, почитано и практикувано по целия свят. В Тайланд, Япония и Китай карвингът се счита за част от националното наследство. В японския и китайския карвинг преобладават фигурите на хора, животни, бойни сцени и йероглифи, с които се оформят поздравителни надписи. В процеса на работа се използват шаблони и изрезки, опростяващи резбоването. Тайландския карвинг се отличава с повече изтъчненост и съвършенство. В държавната символика на тази страна постоянно присъства орхидеята и не случайно най-честите орнаменти в карвинга са цветя. Композициите се изрязват ръчно със специални ножове и резци.
В карвинга не съществуват ограничения относано продуктите, които могат да бъдат използвани, но най-голямо приложение намират дините, пъпешите и тиквите
поради тяхната големина. От съществено значение е качественият набор от инструменти и тяхната острота.

Подобни статии: ,
,
,
,
,
,