Малка, схлупена къщурка, с две липи отпред…и данък „колиба“

2
Добави коментар
Galana
Galana

Малка, схлупена къщурка, с две липи отпред…и данък „колиба“
3.12.2010

 

На второ четене бе приет т.нар. данък „колиба“ от депутатите от Закона за местните данъци и такси. С него се узаконява облагането на всички недвижими имоти, чиято данъчна оценка е до 1689 лева, и които доскоро не подлежаха на облагане, заради по-големите разходи при събирането, отколкото приходите. За този закон остро се възпротивиха депутатите от Коалиция за България и ДПС, като се аргументираха с това, че фискалният ефект от този данък ще е нищожен, а събираемостта – почти нулева.

Червеният депутат Ангел Найденов коментира, че управляващите от ГЕРБ са се отказали от данъкът, който трябваше да засегне най-богатите българи и съвсем по парадокс реши да прехвърли данъчната тежест и тежестта от кризата към най-уязвимите от социална гледна точка българи. Найденов твърди, че на годишна база, постъпленията от новият данък ще са в размер на 40 000 лева. Михаил Миков, също от БСП, каза, че в това няма смисъл, защото няма как да се вземе нещо от някой, който няма нищо, а и освен това допълнително щяла да се натовари общинската администрация.

Депутатите от ДПС пък излязоха с аргумента, че едва ли длъжниците по този данък ще се разплащат с държавата. Алиосман Имамов коментира, че например ако една баба и нейният дядо от забутано селце си имат само една къщурка с няколко кокошки в двора, и те трябва да платят този данък, който в случая ще е не повече от 3 до 5 лева, няма да има кой да им попълни данъчната декларация, което и по принцип се обезмисляло.

Според депутатът от ДПС този данък и неговото въвеждане е една погрешна политическа стъпка, за която ГЕРБ със сигурност ще си платят високата политическа цена. От ГЕРБ пък защитиха своя проект, като казаха, че така всички граждани ще са равни пред държавата. Любен Татарски от управляващата партия заяви, че тяхната цел е да накарат хората да платят данък с една символична стойност. Споед Красимир Велчев пък, също от редиците на ПП ГЕРБ, заради предишното правителство, което е провело доста негативна за държавната хазна политика, къщи на по три етажа, които сега опозицията нарича колиби, да са с данъчна оценка за 1000 лева. Велчев допълни, че сега ще трябва да се плащат данъци за тези „колиби“ и че българското население няма да обеднее с лев-два с този данък.

ГЕРБ въведоха и гласуваха и туристически данък, който ще замени досегашната туристическа такса, която бе плащана от хотелите и общините. Новият данък ще е с размер от 0,20 до 3 лв. на нощувка.