Кулинарно — в кухнята с Йоана

8
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

По едно време имах идея да включа рубрика с класически десерти. После се отказах, защото не мога да бъда сигурна в първообраза и достоверността на една рецепта, зародила се преди 100 или повече години. А и всичко се променя, от продуктите до използваните уреди.

И все пак, в кулинарията, всички използваме някаква основа за рецепта, създадена по невнимание и разсеяност или по-някаква случайност довела до успеха и популярността и. Оттук насетне може да импровизираме и да променяме съставките според нашите предпочитания. Ето ти нова рецепта. И така, до безкрай.

Но има някои неща, които си остават непроменени във времето. Ако сме достатъчно наивни да вярваме в оригиналността на една рецепта, то тази за прочутият още през 1898 година, тарт Татен е именно такава. Рецептата, създадена от едната от двете сестри Татен, които поддържали от наследство едноименния хотел Татен във Франция, е резултат от невнимание. Както и много други такива рецепти останали не само в историята, а практикуващи се и до днес, тази е класика от френската кухня и обикаля по-целия свят. Рецептата е лесна и изпълнима без специални съставки или прибори.

Бих определила този десерт като последствие, зародило се от основната рецепта за ябълков пай, но приготвен по семпъл начин и изглеждащ напълно провинциално или както е модерно да се казва днес – рустик.

Забележителна е тази тенденция на стил рустик (не само в кулинарията), която ни показва много от основните методи с малко съставки, които да се комбинират по невероятен начин и да създават усещане за домашно приготвена храна. Тук няма натруфен и пищен сладкиш, радващ единствено окото. Тук има вкус. Вкус, във всяко едно отношение.

Тарт Татен е десерт, който всеки може да си позволи и да приготви вкъщи. Историята от преди 112 години ни казва, че десертът трябва да се сервира топъл, прясно изваден от фурната. Това е възможно единствено в домашни условия, където ти ще бъдеш сигурен за това.

На твоето внимание и по молба на мой читател представям рецепта за класически тарт Татен. Приготвен с карамелизирани ябълки и маслено ронливо тесто. Десерта може да срещнеш с различни видове плодове и приготвен с бутер тесто, но понякога се случва, толкова много да ценя класиката, че напълно да и се отдам. За това предпочетох да изпълня именно тази рецепта.

Тарт Татен

Адаптирано от joyofdesserts.blogspot.com

Тарт Татен е класически френски десерт, подобен на пай с ябълки, но приготвен с тесто само от едната страна, което вече може да се нарече тарт. Технологията на приготвяне е от типа обърнат сладкиш. В тиган се карамелизират ябълки, а върху тях се слага разточено маслено ронливо тесто, което заедно с ябълките се запича във фурната. Накрая десертът се обръща, като тестото остава за основа, а най-отгоре са подредени карамелизираните плодове.

За целта ти трябва тиган с метална дръжка или друг подходящ съд, с който може да се готви и на котлон и във фурна.

За тестото:

220 г брашно
1/4 чаена лъжица сол
120 г студено краве масло, нарязано на кубчета
3-4 супени лъжици ледена вода

Брашното и солта се пресяват в купа. Добавя се маслото и се разрохква с вилица или с бързи движения с пръстите докато сместа стане на трохи. По малко се добавя водата и отново с бързи движения сместа се оформя на топка. Тестото се увива във фолио за свежо съхранение и се охлажда за 30 минути в хладилник.

За тарта:

1,700 кг ябълки
120 г краве масло
150 г светла кафява захар
цялата доза от тестото (горната рецепта)

Ябълките се почистват и обелват. Нарязват се на четвъртини.

Дълбок тиган с диаметър 26 см. се намазва обилно с цялото количество масло. Поръсва се захарта, така че да се разпредели навсякъде. Отгоре се подреждат четвъртинките ябълки.

Тиганът се слага на умерен огън. Маслото и захарта започват да се разтопяват. Оставят да се да заврат и се варят 15-20 минути докато се получи карамел с кехлибарен цвят.

През това време фурната се нагрява на 190°C.

Тестото се изважда от хладилника, отстранява се фолиото. Разточва се върху леко набрашнена повърхност на кръг с диаметър малко по-голям от този на тигана, който се използва. Дебелината на разточеното тесто, трябва да бъде около 1 см.

Когато карамеления сос с ябълките е готов, тиганът се маха от котлона. С помощта на точилка, тестото се пренася върху ябълките. (Разточеното тесто се навива на точилка, като се захване от единият край и се навие до половината на тестото. Пренася се върху тигана и се развива, така че да покрие ябълките.) Ръбчетата на тестото се подпъхват между тигана и външния край на ябълките. Върху тестото се правят два три малки разреза с остър нож, за да излиза парата.

Тиганът веднага се слага в нагрятата фурна. Тарта се пече 30-35 минути докато тестото се запече и придобие златист цвят.

След като се извади от фурната се оставя за 5 минути да се охлади леко и карамелът да престане да ври. С дървена шпатула се минава по краищата на тарта, за да се отлепи тестото от стените на тигана.

Върху тигана се слага голяма сервизна чиния с лицевата страна надолу. Прикрепяйки чинията, тиганът се обръща бързо. Трябва да се внимава, защото тиганът и карамелът са горещи. След като тарта се обърне е възможно да има залепени ябълки по дъното. Отлепят се внимателно и се връщат на местата им. Останалият карамел в тигана се поръсва върху обърнатия тарт. Сервира се веднага.