За вълци и мечки може, а за кучета – не!? | Новини – praznuvam.com – Новини – praznuvam.com | За вълци и мечки може, а за…

99
Добави коментар
vikito
vikito

Гледам новини и все по-често се питам защо ни е нужно да се правим на по-големи светци от светиите. Преди време съобщиха, че някъде в Стара планина се били развъдили твърде много вълци и ловджийските дружинки са приканени да ходят на лов за вълци с цел регулиране на популацията им. Нападали животните в дворовете на селските стопани!

Подобна новина имаше и с главни герои кафевите родни мечки, които се спускали в селата и причинявали имуществени вреди на хората.
В същото време днес пак съобщиха за жестоко нахапани хора от безстопанствени кучета. За щастие и двамата пострадали (от Велико Търново) са се спасили – с цената на истинска борба на живот и смърт с обезумелите от глад животни.

Никой обаче и не смее да спомене дори за ловджийска хайка за справяне с броя на уличните кучета. Защо? Защото кучетата (животните) имат права?! Защото ние сме съвременни хора и се отнасяме хуманно към животните?! Хм!

Толкова добри природозащитници ли сме, щом сме съгласни да се избиват диви животни задето причиняват имуществени вреди, а в същото време съблюдаваме правата на безстопанствените домашни любимци, които взимат човешки жертви?
Ама не били виновни кучетата за своите действия… Те били жертви на хората – лоши стопани… Така е, съгласна съм. Обаче те причиняват мнооого по-големи щети от дивите животни, слезли от гората да си търсят храна. Те убиват, обезобразяват, психират своите жертви и близките им за цял живот! Причиняват им неимуществени щети, сиреч по-големи!
А с какво са виновни вълците и мечките? Не са ли те невинни жертви пак на хората – лоши стопани на природата? Кой сече горите? Кой убива обитателите на горите или ги изтиква в безкрайно малки територии, в които не могат да живеят нормално? Кой ги лишава от възможността да живеят по законите на гората, в съответствие със законите на природата?

НИЕ – ХОРАТА!
Че то истински гори в България, комай не останаха! В оплешивяващите залесени места не може да се види диво животно – няма зайци, няма порове, яребици, белки, глигани, лисици, пъдпъдъци, вълци, сови, орли, мечки… Или, ако има някакъв живот, той е натикан в миши дупки! Е, как малкото оцелели хищници няма да посягат на отглежданите от хората животни – кокошки и овце? Какво са виновни те?
Питам се – защо дивечът е позволено да се обстрелва, а кучетата да не могат? Защо ловец, донесъл чифт уши на чакал може да получи насреща някаква сумичка ( символична, доколкото ми е известно), а ако застреля улично псе, задължително ще бъде обществено порицаван? Причинявайки вреда на живата = дивата природа, тези хора са приемани като истински мъже; а спасявайки съгражданите си от нахапване, обезобразяване и фобии, са обявявани за чудовища! За мен това не е нормално. Иска ми се да е обратно!

Държа да уточня, че обичам кучета. Но се страхувам от бездомните. По-добре е улиците ни да чисти поне откъм такива обитатели. И на село, и в града! Който иска да си има куче, да си го гледа у дома!

Автор: Нела Калова
http://azkenkal.blogspot.com/2008/01/blog-post_22.html

Сподели във Фейсбук

За вълци и мечки може, а за кучета – не!?4.7516