Няма невъзможни неща

13
Добави коментар
YavorIvanov
YavorIvanov

Няма невъзможни неща

от Тодор Христов, категория: Мениджмънт и лидерство

За хората, които вярват в значението на думите “Няма невъзможни неща” вероятно е много фрустриращо да се сблъскват със следните фрази:

Това няма как да стане!Не е възможно, защото…Няма пари, нали знаете…Ами това е положението, като липсват средства…

Тези фрази могат да бъдат чути на много места – и във фирмите, и в държавните и общински учреждения. Може би и вие сте ги използвали някога?!

Аз лично бях много впечатлен, когато преди години започнах работа в една голяма компания (600 души) и всеки втори ми казваше “Това няма как да стане” или “Това не може да стане, защото…”

Всяка инициатива, всяка нова идея, всяка промяна в тази компания бе отхвърляна от много хора точно с такива думи.

Днес открих едно възможно решение на проблема със скептицизма (цинизма) на служителите. Решението е радикално, но може би именно такива радикални решения следва да се прилагат за ситуации, които са “безнадеждно забатачени” с години.

Вижте това решение:

Кметът на руския град Мегион, в Западен Сибир, забрани на подчинените си да казват “Невъзможно е”, “Няма пари” и “Какво да правя?”.Александър Кузмин бил страшно отегчен да слуша неговите подчинени в мегионското кметство да повтарят едни и същи фрази, за да се оправдават за неефективността си. Затова той съставил списък от 27 изречения, който от сега нататък не искал да чува.Сред фразите са и: “Не знам”, “Време е за обяд”, “Не съм запознат и никой нищо не ми е споменал за това”, “Но Вие господин кмет сам казахте, че …”, “Тъкмо се готвех да направя точно това”.В съобщение на общината по повод забраната се уточнява, че всеки общинар, който използва някоя от включените в списъка забранени фрази в присъствието на кмета ще бъде уволнен.“Общината трябва да прави живота на жителите си по-приятен. Общинските служители трябва да се постараят да решават проблемите, а не да си измиват ръцете с тях”, заяви кметът по повод наложената от него забрана.

Източник: Journey.bg.

Предполагам, че на въпросния кмет действително му е писнало да чува едни и същи думи и е взел нещата в свои ръце. Надявам се крутите мерки, които е въвел да дадат резултат.

Също така се надявам кметът да осигури условия за работа на хората си. Ами ако наистина няма пари, ако наистина нищо не зависи от тях? Тогава би било безсмислено да се налагат каквито и да е било административни наказания – те нищо няма да променят.

Ще ми бъде интересно да узная повече за развитието на тази малка “реформа” в руското кметство.

А вас ви оставям да помислите какво бихте могли да промените във вашите компании, за да чувате по-рядко думите “Това няма да може да стане”.