Под лупа – шнурове и панделки

7
Добави коментар
TinkerBell
TinkerBell

Понякога една вплетена на място сатенена панделка може да промени дрстично дизайна на вашето бижу. Подборът на нишките за изработка е точно толкова важен, колкото и подбора на мънистата. Днес искам да обърна внимание на няколко изключително удачни алтернативи на класическия метал, които могат да освежат дизайна на вашите бижута до неузнаваемост.

Тъй като тенденцията за смесване на техники и материали е изключително силно представена и при модата на ръчно изработените бижута, различните видове шнурове и панделки, които вече се предлагат на пазара ви позволяват най-различни експерименти. За да бъдат те успешни обаче е много важно да познавате основните характеристики на по-широко разпространените варианти.

Кожена гривна със закопчалка – китайски възел

Може би най-често срещани са кожените и велурените шнурове. Днес те вече се предлагат в огромен брой цветове, освен класическото черно и кафяво. Разнообразието при размерите също е много голямо, освен това някои производители и търговци предлагат кожени и велурени шнурове в готов за носене вариант – за вас остава само да закачите избраната висулка. В зависимост от цвета и формата на шнура, на него можете да използвате всичко – от висулки от кост или дърво до елементи, плетени от мъниста и дори кристални висулки Сваровски. Освен това можете да използвате кожените и велурени шнурове за изработката на красиви бижута от макраме. Трябва обаче да внимавате когато правите по сложни китайски възли с кожен шнур и особено ако е цветен, понеже има риск да повредите повърхността. Велурените шнурове пък стават по-неустойчиви на скъсване след определен период от време, така че също трябва да бъдете внимателни. Трябва да имате предвид също така, че кожените и велурени шнурове на бижутата, предназначени за ежедневна употреба трябва да се подменят сравнително често.

Черно, бежово и кафяво са най-разпространените цветове кожени и велурени шнурове

Кожата и велурът обаче позволяват лесно и качествено боядисване, така че изборът на цветове е огромен

Сатенените шнурове (на Запад ги наричат „миша опашка” – бррр…) също се предлагат в различни размери и цветове. При тях също има готови за носене варианти с много различни приложения. Освен в готовите за носене варианти, „мишите опашки“ (които въпреки ужасяващия си прякор са много красиви, висококачествени цилиндрични сатенени шнурове) са изключително подходящи за изработката на бижута от китайски и келтски възли, както и за всякакви различни техники за сплитане. Има две основни разновидности – първата се произвежда в Тайван от найлонови влакна – характерно за този вид сатенен шнур е че при награяване крайщата се стапят и слепват със съвсем лек натиск, благодарение на това им свойство, лесно можете да придадете чист и завършен вид на своето бижу. Единствения недостатък на този вид шнур е това, че е леко разтеглив – трябва предварително да го поразпънете ако планирате да го използвате за по-сложни дизайни, за да сте сигурни, че бижутата ви няма да провиснат с времето.

Сатенени шнурове  – въпреки непривлекателния си прякор, тези шнурове са много елегантни и красиви

Висулка за чанта от сатенен шнур, изпълнено с техниката на плетене с китайски възли – изключително популярна употреба на тези шнурове

Втората разновидност се произвежда от изкуственото влакно вискоза, и в доста случаи – с памучна сърцевина. На външен вид силно наподобява коприна, но не се разтапя от топлината и краищата трябва да бъдат запечатвани с лепило.

Други популярни материали за производството на красиви шнурове за бижута са найлонът и полипропиленът. Шнуровете от найлон и полипропилен обикновено представляват фини машинно оплетени нишки в голямо разнообразие от цветове. Освен това те лесно се боядисват с текстилни бои (дори от тези, които се поставят в пералнята) и са изключително подходящо решение за случаите, когато се нуждаете от шнур в специфичен цвят, който да съчетаете с цветовете на вашите мъниста.

Полиестерен шнур и найлонов шнур ретина Менони

В тази категория попада един от любимите ми  продукти на италианската фирма Менони – ретина Менони – цилиндричен шнур от вплетени найлонови влакна и метални нишки, изключително подходящ за масивни бижута и тежки мъниста, поради голямата си твърдост и здравина, съчетани с нежни метални отблясъци.

Освен от изкуствени влакна, красиви шнурове за бижута се произвеждат и от естествени такива, като коноп, памук, кашмир и коприна. Конопения шнур традиционно се използва за макраме, но не го препоръчвам на начинаещите, особено в комбинация с по-сложни дизайни, понеже текстурата му е специфична и с него се работи трудно. Памучните шнурове са плоски и цилиндрични, предлагат се и в комбинация с други влакна и предлагат огромно разнообразие на цветове. Копринените нишки и шнурове са много нежни и ефирни и добре се съчетават с перли. Не са подходящи за кристали, тъй като острите им ръбове претриват и увреждат фината нишка.

Тези пъстри памучни шнурове имат фабрично восъчно покритие, което предпазва нишката от износване и цвета от избеляване

Кашмирените шнурове са меки и приятни за носене и добре се съчетават в по-нежни дизайни – в комбинация с перли и полускъпоценни камъни, например. Подходящи са и за по-тежки колиета, тъй като са здрави, стоят добре и не протриват кожата.

Копринен шнур и кашмирен шнур Менони

Оставих за последно панделките, които самата аз харесвам най-много. Най-често при изработката на бижута се използват сатенени или панделки от органза. Сатенът е по-мек от оргазнзата, и позволява вариант бижуто да се държи на сатенена панделка. Органзата е ефирна и много красива, но избягвайте да я използвате за твърде тежки гердани, тъй като „боцка” кожата.

Панделки от сатен и органза

Различните видове шнурове, панделки, нишки и корди налагат и използването на най-различни видове накрайници и закопчалки. С тях обаче ще ви запозная подробно следващия път – чак догодина!

Пожелавам весели празници на всички читатели на блога на marabu.bg! Бъдете с нас и през новата 2011 година!

Кристъл