Кое е по-вредно – наргилето или цигарите?

119
Добави коментар
yurukov
yurukov

Изглежда темата за наргилетата навлиза все повече в България, щом статията ми за това как се приготвят и почистват стана толкова популярна. Направих и няколко клипа, в които показвам обясненото. Както обещах в коментарите на тези статии, направих експеримент кое е по-вредно – цигарите или наргилетата. Тази тема ме гложди от две години, но едва сега намерих време и нерви да я тествам. Статии като тази и тази казват, че наргилетата причиняват еднаква или по-голяма вреда от цигарите. Дори често съм чувал, че едно наргиле било еквивалентно на една кутия цигари. Нека да видим.

Тъй като нямам апаратура да тествам отделените газове при пушенето, реших да направя преценка по това, което мога да сравня – отделянето на катран и сажди. За целта импровизирах филтър от дебела тоалетна хартия. Тя има достатъчно малки пори за да пропуска въздух, но не и малките сажди. За тестовата установка реших да използвам обикновена прахосмукачка, като я включих на минимален режим.

Първо направих теста с наргилето. Почистих го и го приготвих точно както винаги го правя за себе си. Изолирах маркуча и го свързах с прахосмукачката. Така то беше изпушено за около 35 мин. По средата усетих, че филтъра се е скъсал, защото прахосмукачката не се напъваше. Оказа се, че заедно с пушека се отделя и значително количество пара. Това е защото основната роля на водата е не да пречиства, макар че и това прави добре, а да охлажда димът. Така филтъра се беше намокрил и скъсал. Затова го смених и продължих експеримента. Втория филтър беше съвсем малко замърсен, защото наргилето вече беше към привършване. Кратка версия на експеримента (1:30 мин.) може да видите тук:

Целия запис (6:51 мин.) може да видите в YouTube.

При цигарите установката беше почти същата. Там направих грешката да сложа 9 цигари едновременно. Така се разви висока температура и едвам не подпалих всичко. Филтъра беше почти черен, което отдадох на грешния експеримент. Затова смених филтъра и промених тактиката – слагах цигарите една по една. Всяка беше изолирана с много хартия, която действаше като импровизирана уста. Така бяха изпушени 8 цигари една след друга. По моя преценка, това е малко над средното за повечето пушачи, но доста по-малко от горната граница от 1-2 кутии на ден. Резултата сами може да видите в краткото видео (1:30 мин.) тук:

Целия запис (9:03 мин.) може да видите в YouTube.

Вижте снимката и във Flickr

Сами виждате разликата. Вляво е филтъра от цигарите, а вдясно е този от наргилето. Когато пуснах тази снимка в коментарите на другата статия, повечето си помислиха, че е обратното. Всъщност притъмних малко този от наргилето за да отчета факта, че част от катрана е отишъл във втория филтър, но от видеото трябва да ви става ясно, че на втория филтър няма почти нищо. Както сами се досещате, има някои неточности в експеримента и затова трябва да ги отчетем:

Наргиле

– Не се отчита димът, който се отделя в стаята и после се вдишва

– По-принцип не се почиства след всяко пушене

– Няма качествен контрол над тютюна, което предполага вредни замърсители

+ Обикновено едно наргиле се пуши от няколко души

+ От наргилето не се вдишва постоянно, а само пред 30-50% от времето на пушене

+ При постоянно вдишване (както при прахосмукачката) въглена се загрява много повече, което предполага повече вредни газове

+ Не се отчитат вредните газове като въглеродния-монооксид, например

Цигари

– Не се отчита димът, който се отделя в стаята и после се вдишва

– Използвал съм червено Marlboro, което е сравнително тежко

– При толкова силно вдишване цигарите горят по-бързо

– Много хора изпушват по-малко от 8 цигари на ден

+ Но и доста хора изпушват повече от 8 цигари на ден

+ Ако прегледате внимателно видеото, цигарите не бяха напълно изпушени

+ Не се отчитат вредните газове като въглеродния-монооксид, например

* Ако някой се сеща за още фактори, ще ги добавя.

С червени минуси съм отбелязал тези, които правят теста по-тежък от нормалното пушене, а със зелени плюсове – тези, които го правят по-лек. Трудно е да се прецени до колко влияе всеки от тези фактори на крайния резултат, но по моя преценка те се уравновесяват. Затова смятам, че резултата е коректен.

Единствено може да се спори, че по-леките цигари биха имали по-малък ефект. Виждате обаче колко е тежко положението при червеното Marlboro. Леките цигари имат около 50% по-малко катран в тях и дори с това количество, филтъра ще е в пъти по-тъмен от този на наргилето. Все пак смятам да направя същия експеримент с 8 леки цигари и с една или две пури, за да сме сигурни.

Накрая искам да кажа, че с този експеримент не целя да откажа никой от цигарите или наргилетата. Не искам да омаловажавам вредата нито на едното, нито от другото, а просто да разбия един мит, който витае в обществото. Виждате, че се ограничавам да правя изводи, защото смятам, че всеки трябва да ги направи сам за себе си.

Тази статия е публикувана на 1 октомври 2008, има 804 думи
и е в следните категории: Аз и Боян, Идеи. Защитена е с лиценз CC BY-SA.
Можеш да следиш коментарите по статията чрез този RSS 2.0 абонамент.

Можеш да оставиш коментар, или trackback към твоя сайт.