ИГ Пасивни Сгради България

26
Добави коментар
velikcden123
velikcden123

 

 

София

10 Декември 2009 г.

Интер експо център София (IEC), конгресна зала Витоша

 

 

 

 

 

На 10-ти декември 2009 в Интер Експо Център се състоя първата “Национална конференция пасивни сгради България”, организирана от Информационна група Пасивни сгради България.

„В следващите 20 години светът ще премине през трансформация, много по-голяма от това, което се е случило преди 100 години. И големият въпрос е, дали ние ще бъдем не само свидетели, но и участници в нея, носители на нови идеи и стандарти“, каза на откриването на конференцията министъра на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Той заяви пълната подкрепата от страна на правителството при осъществяването на тези цели, създаването на ясна и дългосрочна рамка от регулации, дефиниране на ясна визия за бъдещето, както и работата да приоритизира и популяризира темата енергийна ефективност. „България е страната с най-ниска енергийна ефективност в Европа и трябва да заложи на инвестиции. Скоро ще бъдем свидетели на голяма промяна, затова е време да действаме. И ако днес темата пасивни сгради звучи екзотично, скоро това ще стане стандарт“, заяви Магдалена Малеева от Gorichka.bg. Конференцията беше подкрепена и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма като беше прочетено писмо от министър Трайчо Трайков.

На събитието присъстваха над 240 души – проектанти, строители, инвеститори, производители, доставчици и търговци на компоненти за енерго-ефективно строителство както и много студенти по архитектура.

Лектори от ИГ представиха философията на ПС и коментираха параметрите, на които трябва да отговарят сградите построени по стандарта – супер изолация, вентилация и въздухонепроницаемост, пасивни архитектурни похвати, цената и времето за откупуване на допълнителната инвестиция.

Водещи производители на компоненти за ПС, показаха най-новите технологии за постигане на изискванията: Isover – топло- и звукоизолации и адаптивни пароизолации и въздухонепроницаеми мембрани, Saint-Gobain Glass – двукамерни стъклопакети, Caparol – Интегрирана топлоизолационна система и детайли за изпълнението й, Rehau – новия клас дограми Geneo, подходящи както за ПС, така и за висококачествено конвенционално строителство, HunterDouglas – разнообразие от слънцезащитни системи.

За развитието на стандарта през годините говори Джесика Гроув-Смит от Института за Пасивни сгради „д-р Волфганг Файст” – Дармщат, Германия. Водещ опит в проектирането и изграждането на ПС споделиха арх. Милена Каранешева от karawitz архитекти, която работи в Париж и арх. Роланд Матциг от r-m-p архитекти – Германия.

Аудиторията се вълнуваше от няколко основни въпроса:

 

Административната рамка
У нас регламенти за точно и ясно представяне на енергийните характеристики на сградите тепърва се създават, разхвърляни са в 2 закона и 8 наредби. Все още няма практика, стимули, обучени специалисти, а приложението е незадоволително. В България енергоефективността на почти нулево или енерго-положително ниво въобще не се коментира, а ЕС залага много на потенциала на сградния фонд като средство за постигане на мерките за намаляване на климатичните промени.

 

Екологичност
За да има ефект от спестена енергия и съответно намалени парникови емисии, пасивното строителство трябва да е масово, а използваните материали също да не оставят голям въглероден отпечатък. По тази тема представяне и коментари направи Стоян Георгиев от WWF.

 

Цена
Колко струва една ПС, сравнена с конвенционалното строителство. Всички присъстващи бяха убедени, че освен ниските сметки за отопление, ПС дава и едно несравнимо по-добро качество на обитаване и работа. ПС не са затворена система. Те са в непрестанен досег с околната среда, тъй като използват ефективно слънчеви топлинни печалби и чрез ефективна механична вентилацията вкарват постоянно свеж въздух през студените месеци, а през топлите прозорците могат да се отварят без ограничение. Този допълнителен плюс неминуемо се отчита в крайната цена, но за инвеститорите и бъдещите клиенти на ПС, трябва да е ясно, че досегашната логика на компромис с качеството на вложените материали и изпълнение, при пасивните сгради няма да е възможна и затова съотношението себестойност, марж, крайна цена ще е в полза на крайния клиент.

 

Реални проекти и обучения
За сега проектите за ПС в България са още на хартия. Имаше твърдения от залата за реализирани проекти, но нито един не е подкрепен със сертификат или поне калкулация, съгласно пакета програми за проектиране на Института за Пасивни сгради (PHPP), който дава точната методология и основи за осигуряване на баланса между необходима енергия за отопление и максимално допустим топлинен товар. ИГ планира в плана си за 2010 г. да организира посещения на ПС в чужбина и да постави основите на система за обучение на проектанти и консултанти за ПС.

Заинтересуваността на гостите пролича, от пълната зала до края на събитието, което пресрочи с час обявения краен срок заради градивните дискусии.

 

 • Устойчиво строителство с радикално редуциране на въглеродните емисии;
• Комфорт и здравословна среда на обитаване;
• Сметки за отопление – 10 пъти по-ниски;
• Енергийна независимост;
• По-високо качество на строителството;
• Икономически оправдан строителен стандарт.

 

Вижте отзвука от конференцията в медиите

 

 

 
    
тема
    
лектор
   
 

 
Откриване
 
Росен Плевнелиев – министър на регионалното развитие и благоустройството
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
Откриване
 
Магдалена Малеева, Горичка.бг
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
Климатичните промени, мерките за реакция на човечеството в строителството
 
Георги Стефанов, WWF
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Висок комфорт и независимост със стандарта пасивна сграда
 
арх. Георги Николов, ИГ ПСБ
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Развитието на концепцията на пасивните сгради по света
 
Jessica Grove-Smith, Passivhaus Institut – Dr. Wolfgang Feist
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Фасадни системи за пасивна сграда
 
Любов Георгиева, Caparol
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Пасивните сгради в Германия
 
Roland Matzig, r-m-p architekten, Германия
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Съвременните прозорци за пасивни сгради
 
Владимир Войнов, Rehau
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Слънцезащитата в пасивните сгради
 
Янчо Хаджистефанов, Hunter Douglas
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Писмо за подкрепа от министъра на икономиката, енергетиката и туризма – г-н Трайчо Трайков
 
Аксиния Триова, МИЕТ
 
Изтегли писмото

 
 
 
 
 
 
 

 
Пасивната сграда като компонент на устойчивото строителството
 
Уърд Милър, БСУС
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Мерки за постигане на стандарта пасивна сграда
 
арх. Георги Николов, ИГ ПСБ
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Вентилационната система с рекуперация в пасивната сграда
 
инж. Захари Божилов, ИГ ПСБ
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Пасивната сграда – икономически оправдано строителство
 
Стефан Антонов, ИГ ПСБ
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Мултикомфортната къща
 
Светла Бонова, ISOVER
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Кредити за енергийна ефективност от ПроКредит банк
 
Антония Тончева, ProCredit Bank
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Пасивните сгради във Франция
 
арх. Милена Каранешева, Karawitz architecture, Франция
 
Очаквайте презентацията скоро

 
 
 
 
 
 
 

 
Стъклопакетите за пасивна сграда
 
Росен Добрев, Saint Gobain Glass
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Пасивната сграда – печеливш бизнес модел
 
Васко Минев, ИГ ПСБ
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Условия за финансиране на проекти по енергийна ефективност в сгради по грантови схеми на ЕБВР
 
доц. Илия Илиев, ЕнКон Сървисис ООД, консултант на ЕБВР
 
Изтегли презентация

 
 
 
 
 
 
 

 
Модератор
 
Георги Петров, Rehau