Стайни растения с плодове

1
Добави коментар
yApple

Сред изобилието от цъфтящи стайни растения се открояват няколко, които вместо с цвят радват собствениците си с плодове. Стайните растения с плодове придават ефектна визия на вашия дом, като внасят цвят, колорит и оригиналност.

Ардизия

Ардизията е бавнорастящ храст, който произхожда от тропиците. Заради бавните темпове на развие е подходяща за отглеждане в домашни условия като стайно растение. Ардизията има тъмнозелени и лъскави листа, сред които през лятото се откриват кокетни бели цветчета, а през зимата ви радва с малки червени плодове. Плодовете на стайното растение ще красят дома ви в продължение на месец-два и през пролетта постепенно ще започнат да съхнат. Тогава трябва да ги отрежете и да се подготвите за новия сезон.

Ардизия и грижи. Растението предпочита умерени температури и повече светлина, но да не е пряка. Дръжте почвата винаги влажна и го пазете от въздушни течения. Ардизията иска богата почва, а на дъното не забравяйте да сложите няколко керамични парчета, за да не загнива почвата, когато е мокра. Семената се сеят през пролетта. Пресаждайте стайното растение само при необходимост. По желание може да го отглеждате и във витрина.

Капсикум

Сред запалените градинари растението е по-познато като декоративен пипер и се отглежда главно заради ефектните плодове, които дава. През лятото и есента цъфти с малки бели цветчета. Стайното растение обикновено излиза на пазара по Коледа и Нова година, когато пиперът започва да придобива различни цветове – от зелен преминава през жълт, оранжев и стига до червен. Плодовете на капсикума са издължени или с овална форма и траят около 2-3 месеца, ако редовно полагате грижи за стайното растение. По-добре не използвайте декоративния пипер в кухнята, тъй като е много лютив и може да ви създаде стомашни проблеми.

Капсикум и грижи. Това стайно растение предпочита умерено топъл климат и повече слънчева светлина, но бъдете внимателни да не изгорите листата му. Не оставяйте почвата да изсъхне и поддържайте въздуха влажен като периодично пръскате с вода. Редовно наторявайте капсикума. По желание може да го разположите на балкона или като закачлив декор за хола или дневната.

Нертера

Това стайно растение е популярно още като Коралов мъх и произхожда от джунглите на Южна Америка и Нова Зеландия. Нертера има пълзящо стъбло и малки зелени листа. Към края на пролетта сред тях се открояват дребни бели цветчета, които през есента и зимата се превръщат в оранжеви плодове с големина колкото грахово зърно.

Нертера и грижи. Стайното растение се нуждае от свеж въздух, силна светлина, но по възможност да не е пряка, и много вода през периода на растеж. През зимата трябва да намалите поливането и да държите цветето на хладно. Обикновено след като плодовете на нертера изсъхнат повечето хора се разделят с нея, но ако желаете, можете да я запазите и за следващата година.

Внимание! Нертера е в групата на отровните стайни растения, затова ако имате любопитни малки деца или находчиви домашни любимци, дръжте цветето на безопасно място.

Пуника

Пуника е другото име на Нар джудже. През лятото стайното растение краси дома ви с червени тръбести цветове, които от които по-късно се раждат топчести оранжеви плодове. Не очаквайте обаче, че те ще узреят. Нарът джудже е декоративен и плодовете му не са годни за консумация. Пуника и грижи. Изберете за растението слънчево и умерено топло място и го поливайте обилно през периода на растеж. През лятото оставете пуниката на открито, а през зимата я внесете в хладно помещение. Обикновено през зимните месеци листата на цветето окапват. Пресаждайте нарът джудже само в случай на нужда и винаги на пролет.

Соланум

Соланум представлява стайно растение с тъмнозелени листа и топчести плодове. През лятото краси градината ви с дребни бели цветове. Плодовете се появяват през есента, но тогава са все още зелени, а през зимата се обагрят в оранжево или червено, а при някои сортове и в бяло. Ако държите растението на хладно, ще се радвате на плодовете по-дълго време. Грижи за соланума. Стайното растение се нуждае от светлина и влажен въздух. Не оставяйте почвата суха, но бъдете внимателни да не преполеете цветето, защото ще предизвикате листопад. Липсата на достатъчно светлина пък води до изсъхване на плодовете на соланума. Растението се сее на пролет.

Внимание! Соланум също е в групата на отровните стайни растения!

11.09.2012/ Христина Спасова