Слагат Auto-Q в парламента | Joke.BG – Сайт за свободно време и развлечения | Видео, Снимки, Вицове, Шеги, Игри

31
Добави коментар
Teri
Teri

По предложение на парламентарната шефка Цецка Цачева в парламента е на път да се въведе в експлоатация реквизит, който е обичаен за телевизионно студио. Идеята на Цачева е пред парламентарната трибуна да бъде монтирано Ауто-Кю, което да помага на депутатите при излагането на техните мисли, внасянето на законопроекти и отговарянето на въпроси на депутати по време на парламентарен контрол.
Причина за въвеждането на новия реквизит е неопитността на депутатите от ГЕРБ, които бяха определени от множество анализатори за „Царе на мълчанието“. Това им поведение според Цачева е продиктувано от неувереността им при публични изяви, сценична треска и недостатъчна подготвеност върху въпросите, които те са натоварени да дискутират в пленарна зала.
Отдавна известно е, че в парламентарната група на ГЕРБ липсват представители с юридическо образование, наука, здравеопазване и др., за сметка на голям брой много добре подготвени депутати по въпросите на полицията и спорта. Това налага повечето юридически законопроекти да бъдат съгласувани с шефката на парламентарната група Искра Фидосова, която единствена има компетенция по този предмет. След нанасянето на корекции шефката на групата избира някой от депутатите, който да внесе законопроекта. Това обикновено води до особено комични ситуации, като избухналия преди около година скандал с приемането на поправка в закона за дрогата, с която се разрешава скрита реклама на наркотични вещества. Скандалната поправка се оказа лобистка, тъй като разрешава на една определена компания производител да рекламира своите продукти чрез асоциирането им с лек наркотик – Мери Джейн.

„Когато чета – аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото“, обяснява скандала зам.-шефът на здравната комисия д-р Пламен Цеков според стенограмата от заседанието. Той обяснил пред колегите си, че чел много бързо и така пропуснал част от текста, „защото редовете са един над друг“.

Приближени на парламентарната шефка споделиха пред репортер на Joke.bg, че именно тази случка е накарала Цачева да се замисли за Auto-Q. Друга причина обаче била трудните въпроси, на които трябвало да отговарят министрите и най-вече министър-председателя Бойко Борисов и несъгласието на водещи членове от неговия ПР екип от изявени имиджмейкъри. Те недоволстват за това, че чисто технически четенето на документи на хартия кара Борисов да навежда глава и очи, което го прави да изглежда смирен. „Това е в пълно противоречие на образа, който градим с цената на толкова много усилия!“ – казала шефката на ПР екипа на Борисов и това било повече от достатъчно за Цачева да предприеме решителни действия.
За целта на парламентарната трибуна ще бъде монтиран четец за Memory Stick и Secure Digital (SD) карти (прави впечатление липсата на USB Flash памети), на които депутатите ще записват своите речи в .SRT или .SUB формат. Когато взимат думата, те ще пъхат своята депутатска карта, а след това ще пъхат и картата с памет, което ще кара Ауто-Кю-то автоматично да започва да възпроизвежда текста.
За разлика от телевизионното Ауто-кю, в парламентарното няма да има механизъм за забавяне, ускоряване или спиране на текста, както и връщане назад. Целта е депутатът да се вмести предварително, още докато пише своята реч във времето, което му е позволено.
Със специално дистанционно ще разполага само Министър Председателят, който ще може (засега) само да превърта напред или назад. Очаква се на по-късен етап да се плати лиценз за Смарт модул в Ауто-Кю системата, който чрез вградения компютър ще може да анализира неговия стил на изказ и да генерира в реално време самостоятелно речи в зависимост от зададените от депутати питания, така че да се разтовари графика на Премиера.