Истинският смисъл на “Ашколсун!”не е това,което си мислите…

4
Добави коментар
zaro75
zaro75

Неотдавна писах за единствения български екип заснел тайнствата на дервишите на техния празник в град Кония. Предлагам повече информация, предоставена ми от TVArt.

Ашколсун!

Не, това не е вариант на „Браво!”, с който си припомняме вековното минало. Изразът „Ашколсун” не се употребява правилно и сред голяма част от населението на Турция. Истинският му смисъл е…

Снимка:TVArt

„Да бъде любов!”

нещо като „Некa любовта да бъде с теб“. Това е поздрав между посветените мистици на Изтока и употребата му подсказва, че срещналите се вярват в едно и също нещо.

Когато тръгнахме с екипа на “Додофилм” за снимките за новата документална поредица „Репортажи за вярата” в турския гр. Коня, осъзнахме, че навлизаме в територии добре пазени от чужди и свои. При танцуващите дервиши, които трудно допускат външни хора, та камо ли с камери, пред нас се разкри свят, изпълнен с Любов и Вяра.

Дервишите, наречени още мистици на Изтока, са мюсюлмани, които вярват в смъртието на душата, свързвайки се по този начин с хилядолетни духовни практики от Индия до Америка. Те не бият тъпана за своите вярвания, а избирателно, лично, между учител и ученик предават Знанието. За щастие или не, широката аудитория свързва дервишите с външната проява на тяхната вяра – танца, наречен „сема”. При него поклонникът се върти около остта си, докато изпадне в транс и се свърже с Бога. Тълкуватели обясняват, че тялото на дервиша свързва енергиите на небето и земята, но аз стигнах до извода, че „сема” е „медитация” и целта е личното общуване с Бога, а не приемането на посредник, свързочник или какъвто и да е свещеник.

Танцът никога не е бил предназначен за публика и затова да говорим за него, мислейки си, че говорим за мистицизма на дервишите, е все едно да говорим за книга, акцентирайки върху обложката й. Съвсем скоро телевизия „Тв Арт” ще излъчи цяла поредица за атрактивния танц, но от сeга да знаете, че това е само първото стъпало към суфизма и то е част от огромна стълба към познанието на Изтока.

Основоположник на един от многото ордени на дервишите е роденият в началото на XIII век в древна Персия (днешен Афганистан) Мохамед Джелаледин. Наречен по-късно Мевляна, т. е. господин, учител, и Руми – по името на областта, в която живее и преподава. Той става известен не толкова с тълкуванията си на религиозни текстове, колкото с вълшебната си поезия. Живял и починал в Коня, днешна Турция, Руми има шанса да срещне скитащия дервиш Шамс, който преобръща светогледа му. След тази среща Бог вече не обитава някакви си небеса, а има за дом душата. Човек се оглежда в света около себе си и това, което му се случва, е абсолютно отражение на него самия.

Ако искате да изживеете вълшебство наяве, посетете Коня между 7 и 17 декември, когато поклонници от цял свят се стичат там, за да празнуват смъртта на своя учител – Руми. Не, няма грешка! Наистина празнуват смъртта му, защото той самият така е поискал, казвайки в часа на кончината си да не тъгуваме за него, а да празнуваме

Сватбата му с вечността

Снимка:TVArt

Град Коня с право се гордее с гробницата на Руми. Като филмов декор тя извисява зелените си куполи над побелелите от сняг дървета и примамва всеки да влезе в нея. Неслучайно едно от най-известните стихотворения на Руми започва с поканата към всички независимо от тяхната религия и етнос да се присъединят към Любовта.

Освен гробницата на Мевляна в Коня може да се видят прочутите медресета отселджукско време, в които младите умове на Анатолия са търсели проявленията на бога в звездното небе чрез астрономията, в закономерностите чрез математиката, в красотата – чрез поезията и калигра- фията.

Само на няколко километра оттук е Чаталхоюк – останки от най-значителната човешка революция. Преди 10 хил. години хората започват да строят пър­вите селища, да засяват семена, да пекат глина… Започва цивилизацията! Мъжете и жените в Чаталхоюк били равноправни. Починалите погребвали в лодо- вете на къщите си. Почитали както богинята-майка, покровителка на растителния и животинския свят, така и мъжко божество в образа на бик.

Една от най-новите научни теории, която е на път да промени из основи представата ни за човечеството, е, че от скитници хората започват да водят уседнал начин на живот, т. е. стават цивилизовани, именно в стремежа си да почитат боговете и предците си.