Опто Блог :: Фотосоларните стъкла за очила

10
Добави коментар
optika
optika

Постинг

01.02.2011 22:27 –
Фотосоларните стъкла за очила

Автор: squash
Категория: Лайфстайл
  

Прочетен: 5396 Коментари: 0 Гласове:

2

Последна промяна:
08.01.2013 02:29

Фотохромните стъкла за очила потъмняват от светлината, като изпълняват и слънце-защитни функции и възстановяват прозрачността си при липса на светлина. Те реагират не само на слънчевата светлина, но и на UV лъчите. Реагират също и на околната температура. Фотохромните стъкла (познати още и като хелиоматик, фотосоларни) се различават значително един от друг по скорост на затъмнение, степен на затъмнение, остатъчен цвят след изсветляване и т.н.
Класическите фотосолари се отличават с бавна реакция, бавно изсветляване и задължително остатъчен цвят. Остатъчният цвят, както и бавните реакции винаги са били в минус на стандартните фотосоларни стъкла. С развитието на новите технологии, обаче се появиха нови видове фотосолари.
Ярък пример за еволюция е технологията Transitions. Това е фотосоларен патент на американската компания Younger Optics.   Стъкла с фотосолар Transitions се характеризират с едва доловим остатъчен цвят при липса на оцветяване, за разлика от стандартните фотосоларни стъкла, изключително бърза реакция и висок процент затъмнение. Много са видовете стъкла, на които може да намери приложение фотосолар от този тип. Те може да са и обикновенни бели, антирефлексни, бифокални, прогресивни или пък специални стъкла за шофиране, ежедневна употреба или работа на открито като Drivewear.
Още модели фотосоларни/хелиоматик стъкла:
http://www.blink.bg/dioptrichni-stakla/fotosolarni-stakla