Globalization :: „Газпром“ намалява цените на газа за Австрия, Германия, Франция и Италия, но не и за България

4
Добави коментар
viky
viky

 

„Газпром“ не съобщава с колко ще намали цените, макар че, според собствени оценки на компанията, оповестени миналата седмица, като цяло средните цени, по които ще продава газ в Европа през 2011 г., ще нараснат с около 15% – до 352 долара за 1000 куб.м. газ.

Руската компания също така заяви, че се е съгласила да включи спотовите цени като ценообразуващ елемент в дългосрочните договори с някои европейски клиенти, като в същото време повиши размера на дължимите плащания от типа „take-or-pay“ за част от клиентите, които ще получат отстъпки в цените.

Дългосрочните договори на „Газпром“ подлежат на преразглеждане на всеки три години.

По-рано компанията обяви, че все още преговаря за понижение на цените с румънската „Transgas“, както и с основния газов доставчик в Словакия SPP.

Постигнато е съгласие за намаление на цените за италианската „Eni“, подобни споразумения са постигнати с австрийските компании „GWH Gashandel“ и „EconGas“, водеща търговска газова компания в страната.

Миналата година бяха понижени цените за швейцарската EGL, както и за „Sinergie Italiane“ и ERG.

„Газпром“ е включил спотовите цени като елемент в договорите си с френската „GDF Suez“. За пръв път подобна клауза бе включена в договора с германската „E.ON Ruhrgas“ след преговори през 2009 г.

Цените на „Газпром“ по дългосрочни договори с европейски клиенти са обвързани с цените на петрола, които напоследък се изстреляха до 100 долара за барел – най-високата им стойност от две години насам.

http://mediapool.bg/show/?storyid=176120