Топ 5 на Най- Големите Открития

5
Добави коментар
radost454
radost454

Наскоро компанията Теско Мобайл (Tesco Mobile) проведе проучване измежду 4000 от своите клиенти, кои според тях са 5-те най-големи открития за всички времена, променили изцяло живота на човечеството. Не, електрическта крушка не печели първото място, но тази снимка наистина много ми харесва:)))
На първо място, като най- великото откритие за всички времена,  е класирано колелото. Това творение на човешката мисъл е датирано на повече от 5 500 години. Според намерените при разкопки артефакти, първото приложение на колелото е било в грънчарството (грънчарското колело) в Древен Вавилон – 3500 години преди новата ера.

На второ място е класирано откритието на братята Орвил и Уилбър Райт, а именно самолетът. Братя Райт са американски велосипедни механици, които на 17 декември 1903 г. извършват първият в историята на човечеството контролиран полет с моторен летателен апарат. Изпитанието е извършено с моторен летателен апарат „Флайер І“, пилотиран от Орвил, като се задържа във въздуха 12 секунди и изминава разстоянието от 37 метра. На следващия ден Уилбър прави второ изпитание, като този път самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 250 метра.В продължение на две години след успешните полети те усъвършенстват конструкцията на аероплана, като с него извършват около 200 полета. По-късно те построяват втори и трети самолет, като непрекъснато променят двигателите им и по този начин подобряват летежа им. През 1905 г. изминават разстоянието от 39 км за 38 минути и 3 секунди.

И ето идва ред и на третото място и електрическата крушка, която го заема, известна още под името „лампа с нажежаема жичка“. Лампата с нажежаема жичка всъшност е създадена, не от Едисон, а от  А. Лодигин през 1872. Уредът представлявал стъклен балон изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. Проблемът, обаче идва от факта, че при пускане на ток през лампата въглената пръчица свети не повече от половин час и изгаря. През 1875, Томас Едисон изтеглил въздуха от балона и така удължил живота й. По-късно, през 1890 А. Лодигин доусъвършенствал електрическата крушка, като поставил жичка от волфрам и изпълнил балона с азот.

На четвърто място е класиранo, едно сравнително скорошно творение, без което обаче животът ни днес би изглеждал крайно скучен и ограничен, а именно Интернет мрежата (World Wide Web). Просто казано Интернет е глобална система от взаимносвързани компютърни мрежи, която използва стандартен пакет от протоколи, обслужвайки милиарди потребители по целия свят. Корените на Интернет са в 60-те години на 20 век, когато Съединените щати финансират изследователски проекти на различни военни институции, целящи изграждането на устойчиви разпръснати компютърни мрежи. Тази дейност поставя началото на международни усилия за развитието на нови мрежови технологии, което довежда до комерсиализирането на международната мрежа в средата на 90-те години и популяризирането на множество нейни приложения във всяка една област на съвременния живот. За баща на Интернет мрежата (в днешния й вид) се смята 56- годишният  Тим Бърнърс-Лий – изобретил технологията WWW.

На 5-то място в престижна класация застава компютърът. Спорен е въпросът, кой точно е бащата на компютъра, но за един от основополжниците на компютърното дело се смята френският тъкач Жозеф-Мари Жакард, който преди 210 години създава автоматичен тъкачен стан, довел до истински преврат в текстилната индустрия. Той въвежда за пръв път перфокарти за управление на тъкачните станове. За сега няма компютър, носещ името на Жакард, но определно има такъв плат )