Държавата сплашва мутрите?!? – ха ха ха

165
Добави коментар
Longanlon
Longanlon

Цял взвод барети щурмували имението на братя Галеви, за да заварят вътре тоя, дето духа. Целият оперативен капацитет на България и службите й трябвало да бъде впрегнат, за да може да се респектират мутрите и криминалните елементи.

Егати оперативния капацитет, щом стига само, за да ги респектира тия мутри и криминални елементи, а не и да ги вкара в затвора…

Държавата от много години, с всичките си ресурси, е по петите на двамата Галеви – МВР и всякакви агенции ги разследват, правят проверки – на бизнеса им, на финансите им, викат ги за разпити, правят показни акции, а всякакви служби вдигат пушилка по медиите. Резултатът е една голяма и кръгла нула – двамата не само са на свобода и не са им повдигнати никакви обвинения, но даже минимални нередности не са открити нито във финансите им, нито в бизнеса или дейностите на тях или техните фирми.

Миналата седмица, след акцията на баретите срещу имението на Галеви, по вестници и телевизии разни “експерти” и всякакви журналисти се надпреварваха да изказват мнения, че видите ли, до къде сме били стигнали, че държавата да трябва да използва целия ресурс на всичките си служби, за да респектира две прости мутри от някакъв малък град. Явно държавните служби, всякакви дансове, гедебопи, меверета и т.н. имат капацитета само да “респектират” криминалния контингент и да вдигат патардия по медиите за всеки (незаконно) конфискуван от тях компютър на 14 годишен пикльо, теглил емпетройки, но не и да залавят престъпници.

Лафът “ние ги хващаме – прокуратурата и съда ги пускат” не върви изобщо – защото работата на полицията и следствието е не само да хване престъпника, а и да осигури достатъчно неопровержими доказателства, с които прокуратурата и съда да могат да работят и да го осъдят. Хората в САЩ градят едно бъдещо RICO (Racketeering Influenced and Corrupt Organizations – свързано с мафията) дело с години, трупат доказателства, материали, работят плътно с прокуратурата и чак тогава, когато е сигурно, че доказателствата са достатъчни за присъда, арестуват заподозрения и го съдят.

Хората

На мен ми беше много интересно да прочета в блога на SS7 за това какво става в Дупница, как хората възприемат братята Галеви (които не са всъщност никакви братя и само един от тях е Галев). Също интересно бе да гледам предаванията на Мартин Карбовски (Отечествен фронт) с интервюта с двамата, набедени за престъпни босове. И ми направи голямо впечатление, че общо взето никой, който ги познава не ги счита за престъпници – всички говорят за това как помагат на града, как в Дупница няма престъпност заради тях.

Чудно ли е, че хората в Дупница харесват двамата Галеви? SS7 не си е заключвал колата в Дупница от години и никой даже цигарите не му е откраднал. Когато държавата е слаба и не може да осигури безопасността на гражданите, съвсем логично тези граждани обръщат надеждите си за ред и сигурност към всеки друг, който е готов да им ги предостави. По същия начин през 19 в. в Италия слабото правителство не само не е можело да защити гражданите на Сицилия (Сицилия за италианците е далечната, бедна провинция) от безбройните банди, ами и самите корумпирани служители по места са изнудвали населението – и хората са възложили надеждите си за налагане на ред и справедливост на мафията, чиято първоначална функция е била точно тази.

Очевидното

За мен е съвсем ясно, че оперативният капацитет на службите на МВР издиша отвсякъде (по мое мнение главно заради некомпетентност във високите нива на управлението им, а не заради служителите). Така полицията не е в състояние нито да залавя ефективно престъпници, нито пък да защитава населението от тях.

На хората не им дреме особено за това, че някой шуробаджанак присвоил едикакви си пари от ЕС или че някакво шуробаджанашко държавно предприятие било приватизирано под масата. Главните щения на тия обикновени хора са насочени към това, като се прибират вечер да не ги е страх, че някой ще ги пребие и ограби. Когато им разбият апартамента не искат полицията да дойде след три дена и да каже “ами ние кво да направим?“. Не искат изнасилвач на деца да бъде пуснат от прокуратурата, заради административна грешка в документацията за ареста му.

Държавата не може да сплаши мутрите. Даже и обикновените престъпници не може да сплаши, затова се налага тях да ги сплашват самите мутри. И това ако не е кръговрат…

помощ за абонамента?

Tags: галеви, данс, мвр, мутри