Бизнес приказки

89
Добави коментар

Всяка сутрин в ранни зори пристигала на работа веселата и продуктивна Мравка. Тя имала добра производителност и дейността на фирмата била успешна, но …

Мъхната Пчела, генералният директор на фирмата, решила, че Мравката не може да работи просто ей така. Била открита длъжност мениджър, на която наели Торният Бръмбар.

Най-важната задача на Торния Бръмбар била да организира работата на Мравката. И той я заставил да прави отчети за ежедневно свършената работа.

Скоро възникнала необходимост да бъде назначен секретар на Бръмбара, който да му помага в четенето и регистрацията на отчетите. Затова наели Паяка, който класифицирал документите и отговарял на телефонните обаждания.

А междувременно щастливата Мравка работела, работела, работела …

Мъхната Пчела била много доволна от отчетите на Торния Бръмбар и поръчала допълнителни доклади, анализи и прогнози. Наложило се да наемат Хлебарката като асистентка на Торния Бръмбар. … А също да купят компютър и цветен принтер.

Скоро производителната и щастлива Мравка започнала да се оплаква от всичките анализи и отчети, които трябвало да изготвя и и ставало все по-малко весело.

Мъхнатата пчела разбрала, че трябва да се вземат мерки. И на мястото, където работела продуктивната и все още весела Мравка, бил създаден Отдел. За началник бил назначен Скакалеца. Той си направил кабинет и го оборудвал по съответния начин.

Мравката не пеела както преди и ставала все по-раздразнителна … Един ден Мъхнатата Пчела, поглеждайки цифрите, разбрала, че Отделът, където работела Мравката, вече не е така рентабилен както по-рано.

Помислила Мъхната Пчела и решила да наеме Совата в качеството на консултант, за да извърши диагностика. Совата прекарала във фирмата три месеца и три дни и направила заключение: „В отдела има прекалено много персонал.“ Следвайки съвета на специалиста направили съкращение на числеността.

Мравката се оказала първа в списъка, тъй като била недоволна през цялото време.

Извод: Даже и не си помисляй да бъдеш щастлива и продуктивна мравка. По-добре бъди некомпетентен и безполезен. На некомпетентните и безполезните не им трябват надзорници…, всички и без това разбират защо. И ако не можеш да се надмогнеш и продължаваш да си продуктивен, за нищо на света не показвай, че си щастлив и весел. Никога няма да ти го простят! И ако въпреки казаното по-горе си останеш весела и продуктивна мравка, работи над себе си така, че да не мъкнеш на гърба си мъхнати пчели, торни бръмбари, паяци, хлебарки, скакалци и сови.

Материалите в блога са лични преводи. Копирането е забранено!