Храбрият Обущар » Кой кой е?

5
Добави коментар
svetla58
svetla58

Салваторе Ферагамо е роден е през 1898 година в Бонито, Италия. Създава първия си чифт обувки едва на 11-годишна възраст (някои източници сочат, че е бил на 9 години), като изненада за сестра му, на която предстои първо причастие.Отраснал в семейство с 14 деца, Салваторе напуска училище с амбицията да чиракува при известния тогава обущар Луиджи Феста. Две години по-късно дотолкова усвоява наученото, че отваря свои собствени работилница и магазин.През 1914 година емигрира в САЩ, заселва се в Санта Барбара и малко по-късно започва да изработва обувки по поръчка на „American Film Company”. Когато филмовата индустрия се премества в Холивуд, Ферагамо, който вече се е превърнал в любимец на звездите, също мести бизнеса си там.

Характерно за дизайнера е, че държи всеки чифт обувки да бъде изработен ръчно. Поради тази причина, през 1927 година, той се завръща в Италия, където се намират най-способните майстори. Фактор, разбира се, е настъпилата Голяма депресия в Щатите. Салваторе се установява във Флоренция, където открива своя работилница.

Ферагамо е създател на обувките с високи платформи, дамските сандали в познатия им до днес вариант, високите токчета с метални щифтове, корковите подметки и редица други. От него също тръгват и толкова популярните днес обувки и чанти от крокодилска кожа. През 1947 година създава прочутите си „невидими сандали”, за чиято направа използва найлонови прозрачни влакна. През същата година печели наградата „Ниймон Маркъс”, присъждана дотогава само на дизайнери на облекла.

Дизайнерът, който специално е учил анатомия за да усвои по-добре конструкцията на човешкото тяло, е създал над 20 000 чифта обувки, преди да е навършил 60 години. В края на 50-те години е притежавал над 350 патента за обувни нововъведения. Умира през 1960 година.
Днес Salvatore Ferragamo е световноизвестен лейбъл, който е популярен със своите изключително високи норми в дизайна на обувки. Компанията е собственик и на прочутия бранд Emanuel Ungaro.

Автор: Станислава Добрева