Крепостта Bhangarh – призрачният град на Раджастхан – тема за Индия – Idi.bg

57
Добави коментар
tao
tao

Изоставената крепост на  Bhangarh е разположена между Джайпур – столицата на Раджастан, наричан още “розовия град“, и  Alwar – град в същия щатр на около 160 км от Делхи. Независимо дали вярвате в съществуването на призраци или не, департаментът на  архиелогическото управление в Индия – ASI  предупреждава хората, пътуващи до това място в Раджастан, че  не трябва да остават там след залез слънце. Ще видите знаци навсякъде в този призрачен град, които ще Ви разколебаят с желанието Ви да замръкнете там. Мястото се намира сред множество руини, датиращи  от средата на ерата.

Департаментът на  ASI са поставили знакова табела едни километър преди Bhangarh, чийто начален надпис гласи: „Прекрачването на границите на Bhangarh преди изгрев и след залез слънце е строго забранено.“ Много от туристите, посетили призрачния град, твърдят, че в атмосферата витае странно усещане, което поражда тревога и неспокойствие.

Крепостта е затворена от частично разрушена стена. Освен с изоставени жилища и руини, Bhangarh разполага с красиви градини, частни имения, дървета Баниан и множество храмове в почит на Lord Someshwar, gopinath, mangla devi и Keshava rai. Това, което прави силно впечатление на посетителите, е архитектурата на монумента, разположен на върха на хълма. Около местността има много естествени извори и водопади, в близост до един от тях се намира и храмът на lord Someshwar. 

Bhangarh е древен град с археологическа значимост. През последните разкопки са открити различни видове инструменти, използвани от първобитните хора от  праисторическата местност  Bhangarh. Bhangarh е безлюден и пуст град, който разполага с около 10 000 жилища, построени през 1613 година от сина на великия генерал  Mughal –  Madho Singh. Bhangarh е изоставен скоро след основаването му  и се предполага, че това е станало вследствие  проклятие от магьосник. Крепостта предоставя непокътната панорама  на средновековното миналото. Твърди се, че градът е бил покосен от монголска инванзия и повторното му заселяване с хора изглежда невъзможно.

Има няколко легенди, свързани с построяването и разрушаването на мистериозния град. Една от тях гласи, че  Madho Singh е построил града с разрешението на аскета Baba Balanath, който медитирал на това място и предсказал : „ В момента, в който сянката на твоето място ме докосне, ще е свършено с теб. Градът няма да просъществува!“. Внукът на Madho Singh  не знаел това предсказание и издигнал града на такава височина, че сянката му  надминала забранените висини.Тогава настъпило опустошението на целия град.

Друга легенда разказва за тиранична битка между очарователната кралица на града и злия магьосник –  Singhia Sevra, който бил пленен от красотата й. В желанието си да я спечели, той използвал цялата мощ на своите магии и всеки път се провалял, тъй като царицата владеела изкуството на тантрата. Последната битка , която се  състояла, е била тогава,  когато кралицата в крайна сметка избухнала и превърнала  една стъклена бутилка, съдържаща масажни масла,  в голям камък и го хвърлила  към върха на хълма, а скалата започнала да се събаря, заедно със злия магьосник.

Тогава било направено и проклятието над града: „ Аз ще умра, но нито ти, нито който и да било ще може повече да живее тук. Никой няма да види сутрешното слънце!“ Още през същата тази нощ всички съкровища на Bhangarh са прехвърлени в Ajabgarh и на следващата сутрин всичко било опустошено и завладяно от тежки безредици.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2315 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност