Хроничната умора и как да й противодействаме

3
215
Добави коментар
epis
epis

Чувствате ли се прекалено изтощени, за да задържите вниманието си върху този материал? В днешно време хроничната умора е едно много често срещано явление. От този проблем страдат един на всеки пет души.

Симптомите на преумора са основна причина за голяма част от лекарските прегледи. Проведените анкети показват стряскащи резултати. Хроничната умора все по–често се превръща в диагноза, за която се нуждаем от персонализирани решения. И ако отчетем факта, че скокът в продажбите на енергийни напитки е удвоен – това само по себе си е определящо за състоянието на организма.

Друг негативен резултат е непродуктивността на индивидите и високият процент катастрофи, дължащи се на заспиване зад волана. Статистиката е стряскаща и може би е време да се обърне сериозно внимание на този нов вид заболяване.

Недостатъчният сън води до негативни мисли, лошо настроение и раздразнение. В дългосрочен план може да доведе до задълбочено тревожно безпокойство и депресии. Недоспиването е в състояние да предизвика не един сериозен здравословен проблем.

Такива могат да бъдат диабет, инфаркт и различни сърдечни проблеми.

Ако имате осем часа сън
Дори и при наличието на достатъчен сън, пак може да изпитвате симптоми на изтощение. Ако въпреки това се подлагате на усилена работа, това може да доведе до повишаване на кръвното налягане. Последиците от това са всеизвестни. Помислете отново преди да посегнете към лекарствата за регулирането му. Често срещани са и раковите заболявания при хората подлагащи се на екстремен режим. Стресът не е за подценяване. Драстично спада и качеството на живот.
Необяснима умора
В модерното общество и бързите темпове на живот се обръща все по–голямо внимание на биологичните процеси, съпровождащи редовното недоспиване. Изследванията на явлението „хронична умора“ показват широк спектър от причинители. Много от тях са взаимосвързани и допълващи се.
Видове умора
Понякога преумората може да бъде преодоляна от елементарни мерки: наспете се! Изтощението на организма не настъпва за ден. Осигурете си дългосрочен стабилен режим и наваксайте загубите.

Ако изтощението ви се дължи на някакво неустановено заболяване, тогава нещата са по–сложни. Необходимо е да направите нужните изследвания за установяване на причината и да се вземат правилните мерки за лечение.

Съществува и трета група хора, които изпитват хронична отпадналост, поради комбинирането на няколко фактора. Те са свързани предимно със здравето, заобикалящата ги среда и начина им на живот. Върху подобно състояние могат да повлияят реакцията към светлина, гените или мозъчните функции.

Изтощен организъм

Митохондриите са онази част от клетките, които отговарят за състоянието на организма по отношение на активността. Те представляват миниатюрни органи, които превръщат захарите, мазнините и протеините в енергия. С нея се захранват мозъка и мускулите.

Всяка болест, която повлиява правилното функциониране на митохондриите, неминуемо води до изтощение и умора. Тези промени могат да се дължат и на различни стресови състояния като инфекции или психологически травми.

Силният и продължителен стрес отключва метаболитни нарушения, при които организмът изпада в състояние подобно на хибернация. Това е режим на пестене на енергия, който позволява преодоляване на условията на опасност и оцеляване в неблагоприятна среда. Това от своя страна значително намалява ежедневната активност.

Изтощението вследствие на метаболитни нарушения може да се дължи на неразкрита физическа причина. Такава може да бъде повишени нива на лептин. Този хормон подава сигнали за запасите от енергия на организма. По–голямото количество телесна мазнина може да доведе до високи нива на въпросния хормон. Тогава ще се усеща спад на енергията.

Здравословното гладуване и понижаване на килограмите могат да доведат до обръщане на процеса. Макар и парадоксално, липсата на активност води до по–голямо изтощаване за сметка на редовните упражнения. Те може би са ключът към повишения тонус и доброто настроение. Редовното физическо натоварване рестартира онази част от мозъка отговорна за хормоните на съня и на будното състояние.

Поддържайте здравословен хранителен режим с продукти богати на желязо и витамин В. Намалете приема на лошите въглехидрати и захарта.

Възпалителни процеси
Различни видове възпаления на тъканите, вследствие на вирусно заболяване, може да доведат нарушено регулирането на хормоните. Това естествено води до чувство на изтощение и умора. В световен мащаб се правят проучвания за установяване на това, дали противовъзпалителни медикаменти могат да подобрят състоянието на хронична умора.
Мързеливи по природа
Някои представители на човешкия род са родени с предразположение към умората. Това се дължи на генетични предпоставки към затлъстяване, диабет, хипертония или висок холестерол.

Много от признаците на умора обаче не са само психологически, но се определят и от заобикалящата среда. Ето колко е важен начинът ни на живот.

Дневна светлина
Колкото и да я подценявате, тя играе важна роля в процесите на будно състояние и сън. Група клетки от хипоталамуса обработват приетите визуални сигнали. Когато е светло, определени части от мозъка освобождават хормони активиращи будно състояние. През тъмната част на денонощието се задействат други хормони, отговарящи за съня. Такъв е мелатонинът.

При редовен режим хормоните се освобождават приблизително по едно и също време. Но ако часовете за сън и активно състояние са непостоянни и хаотични, тогава се нарушава естественият циркаден ритъм. Ако стоите дълго време пред компютъра през нощта, това може да подлъже организма и да ви разбуди. По тази причина, често наблюдавано явление при хора с редовен режим е ободряването след определен час и трудното заспиване след установените рамки. Придържайте се от приблизително един и същ режим, независимо дали е работен или почивен ден.

Настройване на биологичния часовник
Все по–голям е интересът към така наречените хронобиотични агенти за справяне с умората и последвалото раздразнение от нея. Някои антидепресанти действат регулиращо на циркадния ритъм. Те подобряват функционалността през ежедневието и намаляват умората.

Бъдете внимателни! Страничният ефект на някои лекарства може да е именно предизвикването на отпадналост и умора.

Най–простите причини
Много хора не осъзнават, че се нуждаят от малко повече почивка. Продължават да водят досегашния си начин на живот и не рестартират пълноценно. Сърфирайки в интернет или динамичното движение извън работа не е почивка. Ние не сме машини. Навсякъде изискват максимума от нас. И неминуемо се стига до претоварване на организма. Създайте си рутина на активна почивка и релаксация. Не подценявайте голямата роля на слънчевата светлина и свежия въздух. Те са определящи за здравословното състояние на мозъка.

Прекарването на дълги часове в задушно и затворено помещение ще ви изиграе лоша шега.

Не прекалявайте с кафетата и алкохола. Те няма да наваксат изгубените сили. Кофеинът не може да действа безкрайно. Продължителната употреба на алкохолни напитки ще допринесе за безсъние и тревожно състояние. Всеки има предел. Не го надскачайте.