Днес е денят на числото Пи

12
Добави коментар
lavender
lavender

Числото Пи е знак за съотношението на обиколката на кръга към неговия диаметър. Ентуриасти от цял свят празнуват деня на числото Пи всяка година на 14 март (3.14)

С помощта на новите технологии, стойността на числото Пи е изчислена до рекордните 2.7 трилиона цифри след десетичната запетая.

Числото Пи е ирационално, което означава, че продължава безкрайно, без да се повтаря. Гръцкият символ, с който го обозначаваме, за пръв път е използван в 1706 година от Уилям Джоунс, но добива популярност след като е приет от швейцарския математик Леонард Ойлер през 1737 г.

В евклидовата геометрия Пи може да бъде дефинирано както като отношение между дължината и диаметъра на една окръжност, така и като отношение на лицето на един кръг към лицето на квадрат със страна неговия радиус. Във висшата математика числото Пи се дефинира аналитично чрез използване на тригонометрични функции, например като най-малкото положително x, за което sinx = 0, или като удвоеното най-малко положително x, за което cosx = 0. Всички тези дефиниции са еквивалентни.

Приблизителни стойности на π, изразени като обикновена дроб са: 22/7 (според Архимед) и 355/113 (по оценка на древните китайски математици). Въпреки ирационалността на числото се смята, че за повечето ежедневни изчисления прецизност между два и пет знака след десетичната запетая е напълно достатъчна.

Източник: www.piday.org

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели