Външен хард диск – как да изберем.

7
Добави коментар
Ardes
Ardes

Външен хард диск – обещава сериозно увеличаване на обема съхранявана информация: За под 150лв. можете да добавите 1TB към вашия настолен или преносим компютър. Достатъчно да съхраните близо 750 000 mp3-ки или снимки, 230 DVD филми и още какво ли не. Всички персонални компютри, от обемистите настолни, до малките нетбуци могат да бъдат свързани с поне един такъв външен хард диск. Ако конфигурацията на компютъра ви притежава повече USB портове бихте могли да свържете дори повече от един такъв. Допълнителното дисково пространство, позволява да съхраните резервно копие на системните ви файлове в случай, че главният ви хард диск се повреди.

Съществуват два вида: Стил десктоп, с 3,5-инчов механизъм, изискващ захранващ адаптер и с по-големи физически размери. Те са създадени за да стоят на едно място, обикновено на работното място в къщи  или офиса. Другият вид е предназначен, предимно за преносими компютри. Разполагат с 2.5 или 1.8-инчов механизъм, захранван директно от компютъра като по този начин захранващия адаптер става излишен. Предимството на този вид е компактния размер, което означава, че спокойно можете да го носите например във вътрешния джоб на сакото си, а 1.8-инчовият може да се побере дори и в джоба на дънките ви.

3,5-инчовите твърди дискове разполагат с до 4ТВ( 4000 GB) към момента. Другият тип – 2,5-инчовите предлагат обикновено до 1TB, но по-популярни са с размер 250GB до 750GB.

Освен стандартните хард  дисковете с въртящи се дискове има и твърди SSD дискове, при които няма механични части – информацията се съхранява върху микрочип.  SSD вариантът се използва предимно при направата на мобилни твърди дискове или такива, за които е нужна висока скорост за трансфер на данните. Лошото е, че цената лв за GB е доста по-висока. Капацитетът им е ограничен. Препоръчваме ви да ползвате този вид, не като външен а като вътрешен, тъй като ако го свързвате чрез USB 2.0 ще загубите качеството – висока скорост, вариант е да ползвате eSATA или най-добре USB 3.0 порт за връзка с SSD външен твърд диск.  Друго което трябва да знаете е, че скоростта на трансфер на данни при USB 2.0 е доста по-малка от тази на eSATA или USB 3.0. Външните SSDs са достъпни на пазара но са доста по скъпи, за пример можем да вземем обикновен въртящ се 500GB USB 2.0, външен хард диск струва около 120лв. , а 256GB външен SSD е над 1000лв!

Съществуват няколко вида портове, чрез които можете да свържете външен хард диск с компютъра си. Най-често се среща USB 2.0, друг често срещан е FireWire 400 или 800 (FireWire е името от Apple за IEEE 1394 високоскоростен USB), eSATA, Wireless USB, USB 3.0 или iSCSI. Обърнете внимание, че при iSCSI се използва лан кабел (не трябва да се бърка с SAN и NAS технологиите, които свързват множество хард дискове и множество компютри). Wireless USB и iSCSI все още не са широко разпространени. Wireless USB се появи на пазара в края на 2009, а iSCSI се използва предимно в професионален клас устройства. USB 3.0 вече се използва при почти всички нови компютри, като осигурява много бърз трансфер на данни,например HP Portable външен хард диск (1TB) свързан чрез USB 3.0, според направени тестове прехвърлянето на папка с размер 1.22Gb става за 19 секунди.

Външният твърд диск притежава поне един USB порт, хубавото тук е че всички лаптопи, нетбуци и т.н. имат също поне един USB 2.0 порт, през който може да се осъществи трансфер на данни със скорост от 480Mbps. Не толкова разпространения FireWire е с по-бърз трансфер (два варианта 400Mbps и 800Mbps) и може да свърва повече от едно устройство. Недостатъкът е накрайника на кабела. Следващият бързо-трансферен интерфейс, който може да се срещне при външен хард диск е eSATA, който дава трансферна скорост от 3000Mbps. Недостатък при този вид е, че е нужен допълнително захранващо устройство. USB 3.0 предлага най-бърз трансфер от всички горе изборени (5Gbps),като е съвместим и с USB 2.0 и може би е най-добрия вариант към този момент.

Дали скоростта е важна? Някои производители биха се похвалили с бързината на хард дисковете които произвеждат. Твърд диск със скорост 7,200rpm естествено е по-бърз от такъв с 5,400rpm скорост на въртене, но няма да има значение, ако той е свързан с помощта на по-бавен интерфейс. USB 2.0 и FireWire 400/800 не могат да се справят с трансфер на данни от 5400rpm скоростен външен хард диск, да не говорим за диск със 7200rpm. Тоест ако компютърът ви не разполага с бързо-скоростен порт няма смисъл да купувате устройство, чиято бързина е по-голяма от тази която компютърът ви може да поеме.

След като сте преминали през горе-посочените критерии, можете да обърнете внимание и на другите екстри, които производителите предлагат. Вече всички производители предлагат модели с различен дизайн и цвят, но това зависи изцяло от вашия вкус. Ако не желаете да инсталирате допълнителен софтуер за да можете да работите спокойно с устройството, вече има много варианти, благодарение на самоинсталиращи се драйвери са налични при моделите Rebit, Clickfree и Seagate Replica, които са добър избор. Много важно преди покупката да проверите колко гаранция дава производителя. Препоръчваме ви да купувате такива с поне 3г гаранция, тъй като евтините, най-често се оказват некачествени и ще създадат проблем когато най-малко очаквате.

Ardes.bg предлага богат избор от външни хард дискове от всички водещи марки – виж всички тук.

Разгледайте моделите на: Samsung, Western Digital, Apacer, Transcend, A-Data, Seagate.

Екипът на ardes.bg  Ви благодари за отделеното време и се надяваме да сме Ви били полезни.