За кандидата на БСП за президент

2
Добави коментар
viky
viky

На пленум на НС на БСП на 9 април бяха приети критерии за кандидат на БСП за президент. Бих искал да кажа моето мнение.

 

За мен най-важното в един избор не е „да не победи ГЕРБ“. Най-важното е да покажеш достойно поведение, да не се криеш, мишкуваш и играеш подло. Ясно да се идентифицираш, да имаш своя физиономия и поведение като политическа партия. Дори и да загубиш, направи го така, че да оставиш следа. Да изградиш основата да печелиш в бъдеще.

 

Поради това считам, че БСП трябва да издигне свой кандидат. Не е задължително да е член на БСП. Но трябва да е минал през ситото на партийните организации, да е спечелил доверието им.

 

Другата опция- кандидат, който „се идентифицира с левицата или поне би се приел добре от БСП“ ми звучи толкова безцветно и аморфно, че дори не мисля върху нея. Дано не стигнем дотам.

 

Сега да минем към самите критерии за „политически профил и личностни качества на кандидата“, както бяха приети от пленума.

 

Те изискват кандидатът да „олицетворява предстоящата загуба на днешните управляващи“. Да е основен носител на послание за нова политика, да не позволява ерозия на българската държавност, да продължи постигнатото от настоящия президент, да има популярност в средите и институциите на ЕС, да внася дух на спокойствие и разбирателство, да бъде в защита на толерантноста и мирното съжителство, да покаже висок професионализъм при изпълнението на функциите на президент, да има висок мажоритарен потенциал, да вдъхва доверие и подкрепа, да има безукорно политическо поведение, да излъчва самочувствие на победител, да отговаря с достойнство на нападките на опонентите и др.

 

Винаги съм си представял тези критерии като критериите на обява за работа. Вие какво искате от някой, когото наемате на работа? Да знае английски, да има предишен опит в подобна или същата сфера, да има потенциал за растеж, да е показал лоялност и умения за работа в екип.

 

Тук е малко по-сложно, но не чак толкова.

 

Президентът на страната е лицето на България пред света. Не искам да знае само македонски. Не искам да е завършил ВИФ задочно. Не искам да има неясно минало. Не искам да е създал машина за подслушване и компромати на политически противници. Не искам да е спирал проверки срещу контрабандисти.

 

Аз искам моят президент да олицетворява духа на нацията. Затова, ето моите критерии за кандидат за президент.

 

– да е демонстрирал пълна лоялност към държавата

 

– да има вътрешнополитически опит, показващ способност да взима политически решения, надскачащи тяснопартийни интереси

 

– да има външнополитически опит, показващ разбиране за мястото на България на международната политическа сцена.

 

– да има познания и виждане за задачите си като президент по отношение на националната сигурност

 

– да е демонстрирал непримиримост към прояви на корупция, вкл. в собствената си партия

 

– да е демонстрирал независимост във взимането на решения

 

– да е необвързан с корпоративни интереси

 

– да има политическо минало, показващо способност да бъде непримирим и безкомпромисен гарант на Конституцията на България и спазването на конституционните права на гражданите

 

– да е уважаван от политически последователи и противници, за да може да изпълни основна функция на президента- да обединява нацията

 

– да говори английски език

 

Вероятно и вие имате виждане за вашите критерии за президент. Пишете ми.

 

www.kadiev.bg

http://avtorski.pogled.info/article/20224/Za-kandidata-na-BSP-za-prezident

http://www.kadiev.bg/blog/1250/

https://svejo.net/1090053-globalization-georgi-kadiev-za-kachestvata-na-kandidata-na-bsp-za-prezident