Пет най-малки държави в света – първа част – тема за Светът – Idi.bg

85
Добави коментар
tao
tao

Вижте няколко интересни факти за едни от най-малките държави в света.

1. Ватикан

Площ:  0.44 км²Население: 783 (по преброяване през 2005 година)Местоположение: Рим, Италия

Ватикан е най-малката държава в света – с площ, колкото игрище за голф! Тя е анклав, т.е. обкръжена е от всички страни от територията на Рим, Италия. Толкова е малка, че дори няма  адреси на улиците. Ватиканът е  малка, но могъща държава, която е суверенна територия на Светия престол или седалището на Католическата църква.

Държавата Ватикан е създадена през 1929 година, вследствие подписването на Латеранските договори и е управлявана от Папата –  избран монарх, чийто престол не е наследствен и той управлява с абсолютна власт (той представлява  законодателната, изпълнителната и съдебната власт). Друг любопитен факт за малката страна е, че  няма постоянни жители. Гражданство на Ватикана се предоставя на тези, които работят там, както на техните съпрузи и деца. След като прекратят работата си, то се отменя.

Ватиканът се охранява от най-малката и най-стара редовна армия в света – Швейцарската гвардия. Първоначално е била съставена от швейцарски наемници (през 1506 година), а сега армията, която наброява 100 души ( и е лична охрана на папата), се състои от  швейцарски граждани, които са  католици и неженени мъже. Униформата на  Швейцарската гвардия е в ренесансов стил  и според всеобщото мнение дизайнът е дело на Микеланджело. Само униформите изглеждат остарели: Швейцарската гвардия е оборудвана с пистолети и картечни пистолети.

Официалните езици на Ватикан са латински и италиански. Тук ще си кажете, че латинският е мъртъв език. За страна, която няма улични адреси, Ватиканът има много ефикасна поща. Международна пощенска пратка, изпратена от Ватикана, ще пристигне много по-бързо, отколкото изпратената от Рим например. В тази страна има повече изпратени съобщения на глава от населението годишно, отколкото навсякъде другаде по света.

В страната има 9 публично известни домейна .va. Във Ватикана има и местно радио – Радио Ватикан, което е създадено от самия Гулиелмо Маркони -“ бащата на радиото“. Икономиката на страната е уникална: единствената с нетърговска цел икономика в света. Ватиканът се подкрепя финансово от вноски на католиците по света, продажбата на пощенски марки и  от туризма. И на последно място – във Ватикана няма никакви данъци.

2. Монако

Площ:   1.96 км²Население: 35,657 (по преброяване през 2006 година)Местоположение: Френската Ривиера на Средиземно море

Монако е втората най-малката страна на Земята (площта й е приблизително с размера на Сентрал Парк в Ню Йорк), но е  най-гъсто населената (23,660 човека на 1  км²). Всъщност, Монако е щяла да бъде много по-малка, с около 400 декара, но те са отвоювана морска площ, която е добавена към територията на страната.

Княжество Монако, както е официалното име, подсказва, че се управлява от княз. През последните седем века Монако е управлявана от князе от рода Грималди от Генуа. (Цялата история започнала в една нощ през1297 година, когато Франсоа Грималди се предрешил като монах и оглавил малка армия за завладяване на крепостта Rocher de Monaco. Гербът на армията на Грималди бил с образа на монаси с мечове.) Сега князът споделя законодателната власт с Националния съвет. През 1861 година Монако дала част от територията си на Франция, в замяна на парични средства и независимост. Когато управляващият княз разбрал, че повечето от природните ресурси на Монако са били на земята, която той разменил, решил да заложи цялата икономика на … какво друго освен на…хазарт. И така възникнал добре известният със своите бляскави казина Монте Карло, като регион на Монако.

През 1918 година Монако сключва договор с Франция за военна защита – договор, в който е предвидено, че Монако ще загуби независимостта си (и ще стане френска територия), ако управляващият Грималди  умре, без да остави наследник от мъжки пол! Когато принц Рение Грималди III поел управлението в ръцете си, жителите на Монако били негативно настроени  за бъдещето на страната. Въпреки това, той се оженил за холивудската актриса Грейс Кели, но нямал наследник от мъжки род. В Монако могат да отдъхнат спокойно, тъй като е подписан нов договор с Франция, които гласи, че Княжеството ще остане независимо дори и без мъжки наследник. Дълго време Монако не е имала данъци върху дохода и е данъчен рай за богатите чужденци и чуждестранни фирми. Това се е отразило на популацията, тъй като по-голяма част от населението не е местно. В действителност едва 1:5 са монегаски. След дълъг спор с Франция, Монако започва да налага данъци върху доходите на всички свои жители, които не са родени там. А за родените там  излязла забрана да посещават казината, като компенсация за това те не трябва да плащат данъци върху дохода си.

Следва…

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 7692 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност