Проблясъци от „Фейсбук“: Асен Генов срещу Мира Баджева

18
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Темата за разпространения от „ранобудните студенти“ клип на пияните преподаватели от СУ „Свети Климент Охридски“ продължава да вълнува социалната мрежа „Фейсбук“. В типичен стил, протестърът Асен Генов се нахвърля върху журналистката Мира Баджева, недоволен от нейните коментари, че студентите са се изгаврили с преподавателите.

Публикуваме част от дискусията в мрежата:

Асен Генов, протестър :

„Журналисти, които познавам и част от които уважавам, най-безцеремонно извадиха мои думи от контекста и, в желанието си да ме иронизират, на практика, манипулираха това, което казвам. Мира Баджева не е права, че студентите губят морално от това, че са показали истината за преподавателите, които нарушават правилника, заповедите и закона, оставайки след определен час, пушейки и напивайки се юнашката на работното си място.

Да, аз съм на мнение, че свинското пиянство, при което двама се налага да те носят до вкъщи, те дисквалифицира морално за това да формираш младите хора като личности и тук всякакви шеги за 100 грама водка са нелепи и грозни. Освен това, ако нямаш нужния морален кредит пред тези млади хора за да ги формираш като личности и професионалисти, но успоредно с това, се изявяваш като техен коректив, критикувайки техния протест срещу липсата на морал сред политическия елит, ти фактически обслужваш олигархията, включвайки се в нейната пропаганда срещу протестите.

Затова и написах, че студентите не губят от моралния си облик само заради това, че са публикували един клип с пияница, който сутрин, явно махмурлия, ги „громи“, обслужвайки олигархията, а вечер пие безпаметно. Това е „моралното и физическо пиянство“, за което говорих, Емиле Кошлуков, и не се прави, че ме ме разбираш. Защото днешните студенти са вестоносците, които ти и тези, които ти припяха в опита си да иронизират позиция, различна от тяхната, убивате… И, за ваше сведение, аз предпочитам тяхното приятелство и доверие, пред вашето лицемерно съгласие един с друг.

Мира Баджева, журналист

„Отговарям на Асен Генов тук, на моята стена, защото нямам навика да се натрапвам в чужди пространства. А пък той е посветил на участието ми в bTV тази сутрин дълъг коментар с преки въпроси към мен – на неговата стена.

Затова да почнем оттам, Асене, че аз съм журналист. Защитила съм с 23-годишен труд позицията си да коментирам случващото се на обществената сцена в България. Уволнявали са ме, рекетирали са ме и са ме “страхували”. Не съм правила компромис с работата си и каквото съм мислела, съм го писала и казвала.

Освен това съм свободен човек и винаги съм се стремяла да осигурявам свободна територия за изразяване на различни и непопулярни мнения – и ти много добре го знаеш. Затова, Асене, не ми харесва да ми държиш сметка какво и защо съм казала – написах мнението си във фейса преди няколко дни, казах го ясно в ефира на bTV преди малко. Какво още искаш – да ти се отчета лично на стената ти – като привикана от партийния секретар? И защо ти е това? Но все пак ще ти отговоря – защото се познаваме от повече от 26 години.

Та, питаш ме каква е разликата между журналистическото разследване и това видео на “ранобудните” (б. р. – разпространението кадри с пияните професори). Разликата е голяма: журналистът е част от обществения договор – той има някои права във връзка с този договор, включително и да снима хора, които не са дали съгласието си да бъдат снимани (което по принцип е в разрез с конституцията), но има и задължения. Той трябва да провери източниците си, трябва – ако има засегната страна – да й даде възможност да се защити, да осигури равнопоставеност на гледните точки, той трябва да съблюдава определени етични правила и да не допуска съзнателно унижаване, публично издевателство или площаден линч на падналия, на прегрешилия. Дори той да е престъпник. (Употребата на алкохол е престъпление според Зелената книга на Кадафи, но не и според Наказателния кодекс в България).

А какво направиха ранобудните? Възползвайки се от едно човешко падение, продуцираха клипче, изпъстрено със злорад присмех, песнички и субтитри, снимки в гръб и откровено наритване на падналия. Това не е документалистика, нито журналистическо разследване. Направиха го така, както биха го направили в някоя жълта медия или в някоя партийна централа за целите на черен пиар.

Казах го достатъчно много пъти – не оправдавам професорите, те трябва да си понесат административните санкции и да си вземат поука. Но стореното от студентите също не бива да се отминава с лека ръка – именно заради заявката им, че са носители на “нов морал”. Морал е способността да различаваш добро от зло. Добро означава да зачиташ човешкото достойнство, чуждата свобода, да проявяваш съчувствие, емпатия. В скалата на студентските ценности кое стои по-високо – достойнството на всеки отделен човек или редът? Смятам, че първото е по-важно. На свободната територия на мисълта и духа (какъвто е всеки Университет) кое е по-ценно – правото да се бунтуваш (както правят студентите – също с цената на нарушаване на реда) или правото да имаш избор (за начина си на живот – стига да не вредиш на другите пряко)? За мен и двете са равнопоставено важни.

С това приключвам темата, защото мисля, че говорих достатъчно и не искам повече да досаждам. Приеми, че съществува мнение, различно от твоето – може да не ти харесва, но си е мое (да не говорим, че не само аз мисля така). Разрешавам ти да ме обявиш за “ненадеждна” и за “враг на революцията” – ако това ще ти хареса. Компанията на “неправилните” коментатори започва да ми харесва все повече на фона на “правилните”.

Румяна Бъчварова, бивша шефка на кабинета на Бойко Борисов

„Бъдете с нас. Защото не е толкова важно дали в университета ще се пие или не. Важно е в каква държава искаме да живеем. С какви хора и каква култура ще имаме. Важно е дали ще се обединяваме около общия враг – нелигитимната власт и задкулисието, или ще страдаме поотделно, издъхвайки в ненужни битки помежду си. Страдаме от лъжи, умираме самотно. Ние, студентите, които окупираха настоящето, за да имат бъдеще, не желаем да живеем по този начин.“