Mила кукла Барби | Калейдоскоп | Любопитно | Работещо момиче

5
Добави коментар

Говори ли Ви нещо името Барбара Милисънт Робъртс? Може би не? А ако кажем „Барби”?
Eдна от най – богатите жени в САЩ – Рут Хендлер (04.11.1916-27.04.2002) израства в семейство на полски имигранти, завършва училище, постъпва в колеж, а през 1938г. се омъжва за Елиът Хендлер. Бракът се оказал достатъчно плодотворен не само с продължението на рода ( на Рут и Елиът се родили дъщеря – Барбара и син – Кенет), а и с това, че на бял свят се появява най-известната кукла – Барби.

През 40-те години на 20 век младото семейство създава компания за изработване на дървени рамки за картини. Рут решава от остатъка от дървения материал да изработва мебели за играчки, тъй като много обичала да наблюдава как дъщеря й Барбара си строи легла и столчета от кибритени кутийки. Оказало се, новата идея била доста доходоносна. Хендлер решили да приобщят към бизнеса си своя приятел Харълд Метсон и така се създава компанията за аксесоари и мебели за кукли MATTEL (MATTson и ELliot).
Отново вдъхновена от интереса на дъщеря си към картонени кукли, които обличала с хартиени дрехи за възрастни, Рут предложила на мъжа си да създадат кукла с „по-зрели” форми, но ръководството на MATTEL приел предложението на шега.

Но през 1956г., след завръщането си от почивка в Швейцария, Рут осъществила своята идея. На витрина на магазин тя видяла необичайна кукла, която всички наричали Лили – красива блондинка с открити форми и гардероб. Лили се продавала предимно по заведенията и баровете, а нейни купувачи били предимно еснафи, които я вземали за свои „поотраснали” приятели. Рут решила да използва Лили като модел за своята идея, но вместо кукла, тя си купила авторските права за нея.
Външният вид на новата кукла се доближавал до този на известната красавица Джейн Менсфилд – пищногръда, светлоруса, с вдигнати вежди, ярко – червени дебели устни. През 1958г. г-жа Хендлер официално патентовала своето изобретение. Куклата била наречена в чест на дъщерята на Рут Барбара – Барби (Barbie).

Рут направила социологоческо проучване сред майки и дъщери. Родителите били твърдо против новата кукла, докато момиченцата настоятелно искали да я имат. Но тя решила да послуша децата и през 1957г. по време на ежегодния панаир на детските играчки, компанията Mattel за първи път показала на света своето ново творение – дългокрака кукла, с добре развити форми, макияж, ярък лак за нокти и седефени обици. Красавицата била в елегантен бански, подчертаващ нейната гръд и летни отворени обувки с висок ток. Новата играчка била предложена в две серии: блондинка и брюнетка. Купувачите на едро обърнали гръб на тази новост. Те били твърдо уверени, че американските родители никога няма да купят на децата си такава кукла. Претърпяла поражение на панаира, Рут решила, че ще й потръгне с помощта на телевизията. И рекламата подействала. Щатите били обхванати от Барби мания.
Първите 300 бройки били по $3 и свършили мигновенно. В следващите 10 години Барби донесла 500 млн долара, а перз 1994г. – още 2 милиарда.

Рут решила да не се ограничава само с една кукла Барби. Саздала на красавицата 4 сестри, брат и двама братовчеди, приятел и много домашни животни. Първият приятел на Барби станал снажен момък с развита мускулатура. Рут го нарекла Кен, а не след дълго й се родил син – Кенет.

През 70-те години на миналия век е създадена първата говореща кукла. Но с появата си Барби Суперстар налага тотално модата на блондинките във варианти на скиорка, лекарка, гимнастичка, балерина, стюардеса и др. Барби е първата кукла, чиито ръце, крака и глава се движат.
В средата на 80-те творението на Рут Хендлър е на върха на славата си – обличат я величия като Ив Сен Лоран, Пиер Карден и Кристиан Диор.
Откакто е на пазара, Барби е отразила всички модни тенденции, изпробвала е всички видове грим и прически, обличала се е в какво ли не и е опитала всички професии: от лекарка, медицинска сестра или учителка до летец, моряк и морски пехотинец.

И ето как куклата, коята в началото не си купил и един човек, сега се продава в 150 страни по света, по 25-70 долара за бройка. Днес на едно американско момиче от населението се падат по 10 Барби, в Италия – около 10, във Франция- 7 и около 5 в Англия. На Хавай е направен музей на Барби, в Англия, в крайградско село под Манчестър, е издигната цяла улица с домове „а-ла-Барби“, популярната младежка група „Аква“ изпълнява песента „Barbie girl”, а Дисни прави цяла поредица с филми за красивата блондинка. Няма спор – Барби е истинска революция в света на играчките и за половин век от обикновена мечта се превръща в световна мания!