Бързи и яростни 5: Удар в Рио / Fast Five

73
Добави коментар
petiovd76
petiovd76

Бързи и яростни 5: Удар в Рио / Fast Five
Бързи, смели, сръчни

Не е истина какъв път измина поредицата „Бързи и яростни”. Трудно е да повярваме, но тя е достойна да си съперничи с голяма част от известните хорър франчайзи, както по качества, така и по бройка продължения. Тук обаче, наблюдаваме нещо, което не се вижда често – имаме промяна в общата концепция, както и известно подобрение на качеството на последните два филма.

Замислете се, имаме класически случай – чаровен, но не особено оригинален първи епизод (който само заменяше сърфовете от “Критична точка” с автомобили), след това трагично продължение, в което баш звездата я няма и накрая една „анимирана” трета част, в която дори Пол Уокър не изяви желание да участва. И точно когато всичко трябваше да свърши, създателите на серията решиха да съберат целия оригинален каст и да се завърнат към корените на поредицата с четвърта част, в опит да пресъздадат успеха на първия филм. А резултат определено имаше – финансов и качествен. Защото, при все че сам по себе си филмът не беше никак стойностен, той бе поне с няколко дължини пред втора и трета част. Така „Бързи и яростни 5” се оказа неизбежен.

Но какво правим от тук насетне, разбира се извън това да се привлекат останалите „звезди” от предните филми, които не се завърнаха в четвърта част – това се разбира и налага от само себе си. Правим обратен завой и тръгваме в напълно различна посока. Зарязваме цялата маструбационна „street racing” история, докарваща до оргазъм всички маниаци, обикновени фенове и комплексари (разбирай разни пернишки безпишковци и други малоумници, правещи се на интересни по градските улици) и получаваме класически „heist” филм. И наистина, реално погледнато във филма има една-eдинственa сцена засягаща тази ъндърграунд култура, просто ей така, заради доброто старо време. „Добре де” ще попитате, „как тогава се оправдaва марката „Бързи и яростни”?

Ще ви кажа. С “insane” и „preposterous” екшън!  Ама сериозно. Последната сцена, в която нашите герои карат с вързан сейф из улиците на Рио е достоен дa съперничи по динамика и разрушения с магистралната сцена в „Лоши момчета 2” или пък на тази с крана в „Терминатор 3”. Без компютърните анимации от първите серии, всичко е “practical”, само с леки козметични кръпчици. И не е само това. Имаме каскади и престрелки като за световно! В една от началните сцените Уокър и Дизeл падат с кола от нечовешки висок мост и честно казано, ако не бяхме гледали абсолютно същото в „Трите Хикса”, щях да стана и да пляскам. “Way to go!”

За сценария и за историята като цяло няма да говоря. Ако някой отиде да гледа “Бързи и яростни” заради тях, значи е напълно побъркан. Както винаги те са напълно неправдоподобни и лишени от смисъл и реализъм. Приказките за семейство и чест, които продължават да ни ги пробутват, са просто смехотворни. Изпълненията също не са се подобрили – Дизел и Уокър продължават да са скарани с актьорската професия. Добре, че са поддържащите герои на Лудакрис, Тайрийз Гибсън, Сун Кан и разбира се, на радващите окото Гал Гадо и Елза Патаки. Не, че всички те са супер, но поне внасят настроение. Джордана Брустър нарочно не я споменавам, тя за нищо не става. Дизел и Уокър поне имат някакъв чар. И като казах чар, няма как да не отбележим, новия играч и „злодей” Скалата. Голям е този човек, само като го видя да прави сериозни физиономии и се изпълвам с кеф. И той е едно ходещо клише, но определено радва.

Последното нещо, което искам да отбележа, отново е минус и става въпрос за финала. Той е по-дълъг от този на „Завръщането на краля” и е по-бозав и напудрен от този на римейка на „Италианска афера”, един от най-големите тръни в очите ми. Всъщност има слухове, че сценарият на „Бързи и яростни 5” е преработена версия на зарязаното му продължение „Brazilian Job” и гледайки финала, определено има резон. Защо американците правят такива помии не ми е ясно. Тук включвам и сцената след края на филма. Познайте кой ще се завърне в шеста част!

Честно казано, не се сещам нищо друго, което трябва да знаете за този филм. При все минусите си, той е здрав, напомпан тестостеронен екшън, който определено е доста по-качествен от предишните филми и върши перфектно работата си да забавлява. Феновете ще останат доволни. Може би само тези, които са болни на тема „street racing” ще са леко разочаровани.

Пусни коментар