Община Разлог – Отворено писмо за предстоящото депо за битови отпадъци в село Баня | Новини Баня Банско Разлог Добринище…

9
Добави коментар

Работим в диалог с институциите и хората, законосъобразно, в интерес на развитието на Община Разлог

Уважаеми жители на Община Разлог,
Проектът за регионалното депо на територията на Община Разлог е започнат през 2008 година. Това е много тежък проект с изключително важно и стратегическо значение за развитие на региона като цяло.

През същата година МОСВ отпусна средства за техническа помощ на специалисти, които да проучат и определят най-подходящото място за изграждане на регионалното депо, така че то да не влияе на околната среда.

След тези процедури е избрано мястото, направени са проучвания и за мястото, процедирана е оценка за въздействието върху околната среда. Едва тогава са започнати всички други планове по процедиране на съответния подробен устройствен план.

Никой от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ няма да позволи да се прави нещо, което да е във вреда на жителите от общината и региона. В момента нашето депо работи като регионално и това е условието, за да продължи да работи. Представят се нереални картини на новото сметище, че то ще бъде отново мръсно, че ще се самозапалва, че ще има пушек. Ако искаме да правим подобно нещо, то ние и сега го имаме. Никой няма да ни позволи това!

Новото регионално депо ще бъде със сепарираща площадка, с метан улавяща инсталация, със специални изолации на основата, които да не позволяват отиването на инфилтрат /замърсени води/ в почвата. Регионалното депо ще бъде модерно изградено със спазване на всички нормативни изисквания, като се използват всички европейски постижения и практики в този сектор.

Без модерни съоръжения като депо, пречиствателна станция, които да гарантират, че ние няма да замърсяваме околната среда какъв туризъм ще развиваме? Напротив, това е едно от категоричните условия за реализирането на европейски проекти и развитие на туризма като цяло.

По отношение на законосъобразността на подробния устройствен план /ПУП/ беше заведено съдебно дело, което забави изпълнението на проекта, но съдът взе решение, че процедирането на ПУП е законно и са спазени всички законови изисквания. Това дава спокойствие на администрацията, че е водила процеса правилно и законосъобразно.

Проведени са три обществени обсъждания, на които никой не изрази несъгласие за изграждането на регионалното депо.

Призовавам всички политически сили да постъпят много отговорно и да не се използва въпроса с регионалното депо за политически цели и дивиденти. Нека да оставим специалистите да преценяват и обективно да работят в една нормална обстановка.

Призовавам към спокойствие всички жители и бъдете сигурни, че общинска администрация Разлог работи само в интерес на жителите на община Разлог.

Пита ли се някой какво ни чака при проваляне на проекта за регионално депо?

Плащане на глоби към РИОСВ, които в процес на годината стигат до 720 000 лева.
Извозване на боклука в някой от регламентираните заводи за отпадъци – Пловдив, Варна (ако въобще ни приемат отпадъците там).
Заплащане на транспортирането на боклука и допълнителните такси на приемащото депо ще доведе до задължително увеличаване на такса смет и битови отпадъци до 4-5 пъти в община Разлог.
Загуба на работни места и инвестиции, които се предвиждат на територията на нашата община.

Уверявам ви, че ние ръководството на Община Разлог ще продължим да работим в диалог с всички заинтересовани от изграждането на регионалното депо – специалисти, отговорни институции и местните хора.

С уважение!

Инж. Красимир Герчев

Кмет на Община Разлог

17.05.2011г.

Разлог

Източник: razlog.bg

Още интересни теми:
Край на проект „Регионално депо-Кочериново“
Собственичка на земи спира регионалното депо в Кочериново?
Обръщение против изграждането на депо за битови отпадъци в Разложко
Протест в село Баня срещу изграждането на сметище
Какво мислите за изграждането на сметище в село Баня
Община Разлог спечели делото за сметище в Баня
Иван Гюров се похвали пред Агенция Фокус за новото депо в Баня
Взеха проби от благоевградското сметище край Бучино
Грозни снимки от село Баня
Kметовете на Банско и Разлог предложиха нов план за развитие
Големи регионални проекти на община Разлог