Струма | Pavel Pronin Photography. Снимки от България

3
Добави коментар

Струма

В последно време най-интересно за мен е да снимам не водопади, морето или планините, а магистралите. Може би защото не виждам някой друг в България да прави подобни снимки, тази година нощните снимки на пътища ме привличат повече от всякакви други места. Преди да проуча новата мини-магистрала Люлин, снимах красивите завои на европейския път Е79 край Старо Село.
След като намерих начин да се кача на открито място над магистралата и да намеря композиции, имах още цял ден за планински разходки. Избрах южна Витоша и след 20км обиколка между селата Боснек и Чуйпетлово, пак се завърнах към Старо Село.
Отсечката на пътя Даскалово – Долна Диканя всъщност не е магистрала, защото все още няма Акт 16 и максимална скорост на движението е само 90 км/ч, което, разбира се не пречи на хора да карат с по 130 км/ч )
Залезът беше скучен, по пътя почти нямаше коли и имаше моменти, когато беше такава тишина, каквато няма дори по планините. Снимайки този път, разбрах че за подобни снимки лято/пролет не е подходящ сезон. Към 9 часа по пътя няма много коли. Зима/есен, когато става тъмно към 18:00 е по-добро време за този тип снимки.
Мостовете и тунелите на Хемус са значително по-впечатляващи, но и това място на Струма е интересно. Планината която се вижда е Витоша със южното си било с върховете С(е)лимица, Самара, Черни Връх и Скопарник.