Билковите вани запазват младостта – health.bg – Здравето от А до Я – Антиейджинг – козметика от природата, билки, вани

39
Добави коментар
boreca6
boreca6

Билковите вани запазват младостта

health.bg
01-06-2011

Ваните с билки успокояват и отнемат възпалението на кожата, почистват я и я правят стегната и еластична.

Смесени билкови вани (съхраняват младостта и свежестта на кожата)

Продължителност на процедурата 20-30 минути. 1. Смес от листа на мента, евкалипт, бреза, ягода, орех в съотношение 3:2:2:2:1 за 3 л вода. Билковата смес залейте с кипяща вода, затворете съда и оставете да престои 2 часа. След това прецедете и налейте във ваната с топла вода. 2. Смес от листа маточина и мащерка в равни количества за 2 л вода. Листата залейте с кипяща вода и оставете да киснат 1,5 часа. Прецедете и добавете във ваната. 3. Един килограм ситно нарязан хмел (шишарки) за 3-4 л вода. Залейте го със студена вода за 5-10 минути и кипнете за 5 минути. Оставете да изстине за 10 минути, прецедете и излейте във ваната с топла вода. Вана с коприва (намалява умората и лекува възпалението на кожата) 50 г изсушени листа от коприва залейте с гореща вода и кипнете за 15-20 минути. Прецедете отварата и прибавете във ваната. Потопете се в нея за не повече от 20-25 минути.

Вана с липов цвят (успокоява нервната система)

100 г липов цвят се залива с 2 л вода и се оставя за 5-10 минути. След това се кипва за 5 минути и се изчаква да изстине още 10 минути, прецедете и добавете към ваната. Желателно е престоят във ваната да е 20 минути.

Вана с градински чай (отнема напрежението на кожата, помага при прекомерно потене)

Кипнете 200 г градински чай в 1 л вода. Оставете да престои 20 минути и след прецеждане изсипете във ваната с топла вода.

Вана с лайка (успокоява, помага за здрав сън, намалява възпалението на кожата) Две чаши цветове от лайка и липа залейте с литър гореща вода. Кипнете за 15 минути, снемете от котлона да престои 3 часа. След това изсипете във ваната с топла вода с температура около 36 градуса.

Вана с лайка, коприва и мащерка (почиства кожата, изпъва я и я прави по-еластична)

Една чаша цветове от лайка и по половин чаша с маточина и коприва е билковата комбинация, която се залива с 1 л кипяща вода, варете 15 минути, оставете да изстине, прецедете и налейте във ваната.

бутони за социални мрежи