По-полезна ли е морската сол | dieti.info

2
Добави коментар
astigaa
astigaa

Но истината е, че морската сол е просто сол. Може да е с малко по-различен вкус и да има по-големи кристали, но съдържанието на натрий не се различава от това на трапезната (каменната) сол. А приемът на натрий, както мнозина знаят, може да повиши кръвното налягане.

Стандартната трапезна сол се добива от подземни мини, докато морската сол, разбира се, идва от морето. Но във всяко друго отношение тези два вида сол са еднакви – с изключение на малкото количество минерали, което съдържат. От трапезната сол минералите са премахнати, докато в морската те са налични и й придават малко по-различен вкус. Ако натрошите морската сол на кристали с размера на тези на трапезната сол, и двата вида ще съдържат около 375 мг натрий на 1 грам сол.

Поради по-големият размер на кристалите на морската сол, в единица обем има по-малък грамаж. Затова, свикналите да посоляват ястията на око в повечето случаи биха сложили по-малко морска сол отколкото каменна. Но може и да не стане така. Понижаването на приема на натрий до ниво между 1500 и 2300 мг на ден или дори по-малко може да понижи задържането на течности и по този начин да подпомогне и спадането на кръвното налягане. Количеството, а не вида сол, е важното за поддържането на кръвното в нормални граници.

Схващането че само някои хора са чувствителни към натрий, е мит. Почти 70% от населението попада във високорисковата група за употреба на натрий, което включва всички хора на възраст над 40 години, диабетиците и тези, които вече имат повишено кръвно налягане. Според последните статистики у почти 90% от всички хора в някакъв момент показателите на кръвното налягане достигат критично…