8 интересни факти за скитите – тема за Светът – Idi.bg

58
Добави коментар
diamant
diamant

Скитите са номадско племе, което обитавало  степите в продължение на почти петстотин години (от 8-ми до около 3-ти век преди новата ера). Те говорили на  скитски език, принадлежащ към   иранското  езиково семейство. Скитите са били известни със своята точност при  стрелянето със стрели. Най-голямата територия, която е била под тяхно влияние, се простира от запад на изток от  Украйна до района на Сибир, точно над Монголия. Скитите са се заселили  на запад от днешните  Румъния и Унгария. Те са населявали и територията на  днешен Иран по времето, когато  асирийците и мидийците са се борили  за надмощие в Близкия Изток.

Поражението на асирийците

Асирийците се опитвали  да имитират величието на вавилонците, но по доста по-деспотичен начин. Скитите, изселени от териториите, които обитавали, приобщили  други степни племена (кимерийците)  към територията на асирийците. Кимерийците създали пълен безпорядък сред асирийската армия, която  много трудно да реагирала  на набезите на тези бързо движещи се конници. По този начин армията на асирийците отслабнала и те били изгонени от Египет, който  възвърнал своята независимост. Ашурбанипал, владетелят на Асирия, изпаднал в паника и се опитал да  превземе  Вавилон и Суза, като подчини народа им. Междувременно скитите се обединили с  кимерийците,  с което се увеличили шансовете им за превземане на Асирия. Вавилонците и мидийците формирали съюз със скитите и  разгромили Асирийската империя.

Бойни съоръжения и екипировки

Скитите са носели  високи  шапки, дълги палта, завързани около кръста с колан и панталон,  чиито долни краища  прибирали в ботушите. По-богатите воини са имали железни ризници, зашити към кожа, като якета, докато “обикновените“ скити разчитали на кръгли щитове, покрити с ракита и кожа за защита. Основното оръжие на скитите е било ръчно изработен  лък, с който  могло да се изстреля стрела на разстояние от 73 метра. Когато те ловували птици, използвани тънка  стрела, тъй като  се целели в очите й, а когато стреляли по  други воини,  използвали бодлива стрела, която причинявала  сълзотворна рана с открит  изход. Те също така правели саморъчно отрови, с които намазвали върховете на стрелите си. Те били  смес от змийска отрова и  изгнила човешка кръв, която да  ускори инфекцията. Вторичните оръжия на скитите били сагарисите –  извита брадва и акинак -извит меч.

Надгробни могили

Въпреки че културата на скитите вероятно е изчезнала преди години, надгробните им могили (кургани) все още съществуват. Тези кургани са били построени като складови помещения за вещите и скъпоценностите на вождовете и царете. Върху тези странни могили са поставени грубо издялани  каменни фигури, които са пазили  починалия и неговите вещи. Най-големият курган е на височината на шестетажна сграда и е с  диаметър, по-голям от деветдесет метра. Могилите са не само купища мръсотия или отпадъци, всъщност те са затрупани със  слоеве от чим, които да служат за  паша в задгробния живот на  конете, които са погребани заедно с починалия им собственик.

Погребални церемонии

Погребалната церемония на скитите е била сложна. През 1898 година археолози откриват  в един курган 400 коня, разположени в  геометрични форми  около тялото на убит воин. Той бил погребан не само с конете си, в кургана му били още неговите подчинени и съпругата му. Херодот пише, че опечалените  пробивали левите си ръце със стрели, отсичали ръцете си, и отрязвали части от ушите си като знак за тяхната скръб.

Златни артефакти

Въпреки че  скитите са били определяни като  жадни за кръвопролития  варвари,  те са  разполагали с  пищни златни произведения на изкуството. Скитското злато е добито от Алтайския район и е завзето от скитите при честите им битки с гърците и персите. Дрехите им били обшити със злато, скитите го използвали като декоративен елемент за колани, обеци, огърлици, гердани, ножици, шлемове и като орнаменти, гравирани върху оръжията им. Скитите били талантливо племе, което е имало усет към красивия дизайн, особено при рисуването и изобразяването на грифони, лъвове, вълци, елени, леопарди, орли – и любимия скитки мотив – животни в смъртоносна борба. Историкът Уилям Монтгомъри Макговърн заявява, че вследствие на множеството доказателства  е много вероятно скито-сарматският “животински стил“  да е разпространен във всички части на Древния свят, както и да е оказал   голямо влияние не само върху европейското изкуство, но и върху  изкуството на Древен Китай.

История на татуировките

Херодот установил, че татуировките на скитите били знак на тяхното благородие. Тези, които не били татуирани, се считали за принадлежащи към нисшата класа. Съществуването на татуировките на скитите било потвърдено през 1948 година, когато руски археолог открил замразено тяло на скитски вожд. Неговите татуировки  илюстрирали ясни изображения на елен и овен  – на дясната  ръка,  два грифона на гърдите  и риба на десния  крак. Тези находки са били видени  от няколко експерта  и служат като  доказателство, че  скитските  рисунки  на диви животни са повлияли на изкуството на Китай, Персия, Индия и Източна Европа.

Употребата на марихуана

Счита се, че  скитите са били привърженици на марихуаната, както и че са я пренасяли от Централна Азия към Египет и Източна Европа. Археолози са открили в скитски гроб череп с пробити три дупки върху него. Близо до черепа била намерена и марихуана, която е заровена с мъртвия, за да може да облекчава главоболията му в отвъдния свят.

Битките с Амазонките

Легенда гласи, че скитите са водили битки с амазонките близо до Азовско море. Когато скитите научили, че техните жестоки противници са в действителност жени, те изпратили своите най-мъжествени воини, за да ги ухажват.  Амазонките  били съблазнени от прелестите на хитрите скити. Според легендата това бил начинът, по който двете племена се примирили и се обединили в едно племе. Археолози открили останки от бойно облекло, което принадлежало на жена.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 4207 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност