Перлата на Черна гора – Острожки манастир – тема за Черна гора – Idi.bg

69
Добави коментар
diamant
diamant

Острожкият манастир – чудото, създадено от  природата и човешките действия, “издълбан“ почти изцяло  във вертикална планинска скала, перлата на Черна гора, е  ежегодно посещаван от повече от сто хиляди поклонници от цял ​​свят и от всички религии. Той е един от трите най-посещавани християнски дестинации на планетата, който впечатлява както с  пещерния си параклис, така и с манастирския си  комплекс. Всички съкровища на Черна гора, спиритуализъм, вяра  и култура са  намерили подслон високо в  скалите на Острог. Тази дестинация, която ще спре дъха Ви, ще изпълни душата ви с любов към Бога.

Манастирът Острог се намира  на около 50 километра от столицата  Подгорица и на около 15 километра от втория по големина град в Черна гора – Никшич. Тъй като двата града имат  магистрала, която ги свързва,  намирането на местоположението на Острог е бързо и лесно.   Манастирът се намира на 900 метра над морското равнище, така че достъпът до него  през зимните месеци е истинско предизвикателство дори и за най-опитните туристи. Но това не може да спре  посещенията на истински вярващите хора, които пристигат предимно по това време на годината.

Не е известна точната дата на построяването на крепостта в Острог, нито пък има данни за възникването на днешния град Острог. В средата на XV век, в открити записки, датиращи от 1441 година, е  документирано, че Острог е бил  граничен град по управлението на херцог Стефан Вукшич Косача. Поради граничното местоположение на града  възникнали териториални сблъсъци между съседните държави.

Вратите на манастира са отворени са посещения от туристи по всяко време, не само по време на празници. Традиционен обичай  гласи, че при напускане на манастира всеки трябва да си вземе  света вода, масло, тамян, анафора, малка икона или кръст. Посетителите могат да напишат пожелания за живи и мъртви техни близки или роднини, а  свещениците ги четат по време на литургия . В непосредствена близост до манастира има малка стая, предназначена за място за горене на свещи в чест на живите и в памет на мъртвите. Свещите, които се палят  за живите са от едната страна на стаята, а за  мъртвите – от другата.

На входа на манастира, преди да стигат до мястото, където са положени мощите на Св. Василий, посетителите могат да оставят малки неща като дарения за монасите, които живеят там – олио, сапун, хавлиени кърпи и др. Във входа на манастира кладенче с лековита вода,  за която се говори, че ако посетителите  занесат у дома си, тя ще пази семейството им от зли деяния и болести. Много хора  разказват  истории за духовни промени, настъпили в живота им, след като посетили манастира.  Някои дори говорят  за изцеление от  физически заболявания, след посещения в Острог.

Легенда за манастира разказва за една майка, която оставила  дървена люлка на върха на стената над манастира. Плачещото дете в нея е разлюляло и тя се преместила към ръба на скалата, откъдето паднала от височина  70 метра. Като по чудо, въпреки че люлката била разбита на хиляди частици,  бебето останало невредимо.

Манастирът е един от най-посещаваните свети храмове на Балканите. Вярващи идват от всички краища на света. Богатството и красотата на манастира се крие във факта, че трите основни религии- православни, католици и мюсюлмани- смятат, че това е свято място. Те всички вярват, че допирът до мощите на св. Василий  ще направи  чудеса.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 4551 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност