Когато те залеят с киселина – какво да правиш? | Teenproblem.net

268
Добави коментар
teenadmin
teenadmin

В дивашката ни страна вече има нова мода и тя е заливане на хора с киселина. По медиите се тиражират какви ли не глупости и за съм длъжен да споделя с вас някой факти за киселините и как да се спасите ако станете жертва или да помогнете ако станете свидетел на подобен ужас.

Невежеството на журналистите говори само и единствено за киселина, но истината е, че освен киселина често се използва и основа. Двете нанасят еднакви последици за това хората си мислят, че няма значение какво е веществото но… не е точно така.

Най-важното нещо, което трябва да запомните е как да действате при изгаряне с киселина/основа. НИКОГА, не използвайте вода, за да измиете веществото от кожата си. Водата допълнително ще ускори реакцията и само ще подсилите ефекта. Това, което трябва да се направи е веществото да се попие по най-бързия начин с плат, хартия или каквото намерите в момента. Всяка секунда забавяне нанася още по-големи щети за това не пестете – използвайте дрехите си!

Успоредно с това трябва да помислите и за очите си. Те са орган, който е много по-лесно нараним и възстановяването му е много по-трудно. За това докато попивате се ориентирайте към това място. Не е важно дали е чиста, мръсна, сняг или нещо друго. Промийте очите си многократно като държите окото отворено.

И не на последно място докато правите тези неща трябва да помолите някой или сами да се обадите на телефон 150 и да повикате Бърза помощ като им обясните какво точно се е случило.

Докато чакате бързата помощ да дойде продължете да промивате очите си.

Подобни текстове обикновено се пишат за техника на безопасност при работа в лаборатория. Безумието на държавата в която живеем изисква всеки от нас да има минимална химическа подготовка