Енергийна ефективност в училища и детски градини « Electro Group

3
Добави коментар
elektro
elektro

Енергийна ефективност в училища и детски градини

Училищата и детските градини изразходват много енергия. Там трябва да е топло и светло. Учебните помагала стават все по-технологични – проектори, компютри, DVD-та. Използват се колкото се може повече чудеса на техниката, които да задържат вниманието на учениците и да провокират интереса им.

И все пак възможностите за енергийна ефективност важат за тези сгради, точно както и за жилищните. Намаляването на разходите за електричество (а в тези случаи става въпрос за големи разходи) позволява парите да се съсредоточат на друго, по-важно място без да се жертва удобството и здравето на децата.
В някои училища по света вече се прилагат KNX решения, които да повишат енергийната ефективност.

Необходимите системи и устройства се предлагат вече и на българския пазар. Точно, когато се прави ремонт на училищна сграда е подходящият момент тя да се превърне в „умна” училищна сграда.
Освен, че изпълняват оновната си цел, KNX системите имат и възпитателен ефект. Помагат на децата да осъзнаят колко е важно да не сме разточителни по отношение на енергията, топлината, водата и да свикнат с техниката.
(Нали си спомняте, умният дом е домът на бъдещето, колкото по-бързо го приемем, толкова по-лесно ще ни е да свикнем с него.)

Как всъщност се получава икономията?
Можете да карате учениците да включват и изключват светлината в класната стая в началото и в края на часа, но едва ли ще имате успех. Благодарение на KNX контрола след като веднъж включите осветлението в помещението, вие активирате датчик за движение, който е свързан с контрола на осветителните тела. Така в края на часа, когато всички напуснат стаята, лампите автоматично ще изгаснат.

В някои училища на прозорците са поставени щори, заедно с които е монтирана система за управление на щори и сенници. Така стаите се охлаждат, стоплят или осветяват спрямо нейните сензори. (линк към предишна статия). Системата автоматично преценява кога е добре да се включи осветлението. На учителите им се случва да забравят да светнат навреме или пък да оставят децата да учат на смесено осветлението. И в двата случая това е вредно за очите.

Отоплителната система автоматично избира между три режима на работа: „комфорт“, „икономика“ и „защита от замръзване“. Единственото, което трябва да се направи е да се настрои спрямо графика на учебните занятия и сезона.
Помислено е и за вентилацията. Много е важно въздухът в класните стаи да е свеж. В противен случай учениците се замайват, започва да им се доспива, чувстват се апатични и не могат да се концентрират. Затова се монтират KNX CO2 сензори. При определени нива на застоял въздух в помещенията те автоматично отварят прозорците.

Отварянето и затварянето на прозорците може да се обвърже с различните режими на системата за отопление. Така ще се губи по-малко енергия всеки път, когато в отопленото помещение влезе студен въздух.
KNX решенията вече ни позволяват освен „умен дом” да създадем и „умно училище”. То отговаря на основните принципи на умните къщи:
• лесно за използване;
• икономично;
• удобно.

Надяваме се в скоро време и нашите деца да се възползват от неговите предимства.
www.smarthomebg.net

Публикувано на 17.08.2011 в 11:10 в категории Как да…, Умни къщи.

Етикети: KNX, автоматизирани системи, Електро груп, енергийна ефективност, умен дом

Можете да оставите коментар, или да използвате trackback от вашия блог.

Вашият коментар