Глухарче – от Ресторанти Варна

13
Добави коментар
rumianka82
rumianka82

Онлайн справочник Ресторант Градина Варна информира!

ЯДЛИВИ ЦВЕТЯ: ГЛУХАРЧЕ

Ресторант Градина Варна мисли, че цветята са не само един от най-прекрасните природни дарове, но и намират интересно приложение в кулинарията. От ядливи цветя могат да бъдат приготвени най-разнообразни добавки за овкусяване на готови ястия като сосове или оцети, напитки като чайове или сокове, както и цели ястия като желета, сиропи или салати. Ядливите цветя могат да бъдат използвани за декорация на плодови салати, торти и много други десерти.

Онлайн каталог Ресторант Градина Варна предупреждава, че ядливите цветя не са препоръчителна храна за хора, страдащи от астма, сенна хрема и други алергии.

В кулинарията най-разпространени за употреба са цветя като латинка, глухарче, роза, хибискус, шафранов минзухар, теменуга и, разбира се, слънчоглед. Скромното глухарче (Taraxacum Officinalis) е обичано от готвачите цвете, тъй като всяка негова част има многостранно приложение в кулинарното изкуство. Глухарчето е многогодишно растение, среща се на всички континенти и е било събирано като ядливо растение от праисторически времена. Онлайн справочник Ресторант Градина Варна добавя, че сортовете, специално отглеждани за консумация обаче, произхождат главно от Евразия.

От листа на глухарче се приготвя вкусна салата, а самите листа често се бланшират, за да се премахне горчивината им. Салатата от листа на глухарче може да се комбинира с орехи или други ядки, чесън, копър, пресен лимонов сок, зехтин и сол. Салатата може да бъде и сладка: към листата от глухарче, освен орехи, може да се добави мед. Много добра комбинация за салата от глухарче е смесването на листата му с кисела краставичка, варено яйце, зелен лук, сметана или кисело мляко, както и различни ядки и зехтин. Според онлайн каталог Ресторант Градина Варна, цветовете на глухарчето са изключително подходящи за приготвянето на чудесно сладко.

Корените на глухарчето могат да се сварят в леко подсолена вода и да се използват като добавка към различни ястия, изпълнявайки ролята на моркови или ряпа. По-любопитните кулинари могат да панират и изпържат корени от глухарче, да ги добавят в брашно за питка, след като предварително са ги сварили и направили на каша, или дори да ги опекат на жар. Младите листа на това весело пролетно-лятно цвете могат да се използват и за приготвянето на сос към варени картофи или ястия с риба от сварени яйца, кисело мляко, пресен лимонов сок и настъргана лимонена кора. Според онлайн справочник Ресторант Градина Варна, към соса от глухарче могат да се добавят коприва , киселец, зелен лук, магданоз и копър.

Младите пъпки на цветето се пържат в масло, а вкусът им е подобен на този на гъбите. Листата и пъпките на глухарчето са част от традиционната еврейска, китайска и корейска кухня. В Гърция салатата от сурови или варени листа на глухарче също е широко разпространена. Онлайн каталог Ресторант Градина Варна допълва, че цветните венчелистчета на глухарчето, заедно с други съставки, се използват за направата на вино, а самите венчелистчета са чудесна подправка към различни ястия с ориз.

Печените корени на глухарче могат да бъдат използвани за приготвянето на своеобразно кафе без кофеин. Във Великобритания цветовете на глухарчето се използват за направата на традиционна мека напитка, подобна на бира. Онлайн каталог Ресторант Градина Варна обръща внимание, че листата на глухарчето изобилстват от витамини и минерали, особено витамини А, С и К, и са добри източници на калций, калий, желязо и манган.

Екипът на Ресторант Градина Варна пожелава на всички кулинари успешно експериментиране с невероятните подаръци на природата, а на всички останали любители на естетичната кухня: Добър апетит от Ресторант Градина Варна!