Vladislav Nozharov Monitoring: Отворено писмо до предаването „На четири очи“. Относно предстоящето интервю „изповед“ с…

3
Добави коментар

„На четири очи“ по Нова Телевизия / Неделя, 04.09.2011г. / Интервю – изповед на премиера на Р. България г-н Бойко Борисов пред водещата г-жа Цветанка Ризова

– – – –

Здравейте Господа,
казвам се Владислав Ножаров и съм зрител на публицистичното предаване „На четири очи”.
Пиша ви във връзка с предстоящото интервю на г-жа Цветанка Ризова с г-н Борисов и анонсираната му по-специална „изповед”.
В предизборната „Програма за Европейско развитие на България“ на ПП „ГЕРБ” имаше няколко акцента и обещания, които обществото продължава да помни. Едно от тях бе за пенсионната реформа. Месеци по-късно се установи, че тя трудно би могла да се осъществи. Още повече при липса на координация, отговорност и знания в държавниците ни. (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК).
Преди няколко дни излезна последния доклад от Световната банка свързан с пенсионната възраст. Тази тема без изненади не беше отразена и коментирана от български медии. (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК). Ето защо, поради стандартизираното демагогстване и ограничение на обсъжданите сюжети в разговорите с г-н Бойко Борисов, ще е прекасно ако сте в състояние да разнообразите и аудиторията на предаването с други значителни теми – стига разбира се да можете да си позволите подобен лукс.
За зрителите би представлявало интерес отговора на премиера по въпроси:
Каква е стимула за населението да плаща определените му от закона социални осигуровки, след като в докладите на международни институции като Европейската комисия и в България – НСИ се чете, че пенсионна реформа у нас реално не се предвижда. (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК). Нещо повече, какъв би могъл да бъде аргумента, да се осигуряваш пенсионно в България, след като според последните доклади на ООН (юни 2011) и ЦРУ (август 2011) продължителността на живот за мъжете в страната ни е 70години, а при жените 77години. (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК).  В Световен план данните сочат, че продължителността на живот при мъжете е 65,21години, а за жените 69.05години. Това съпоставено с последната актуална и дългосрочна идея на правителството да се повиши пенсионната възраст до 65г. при мъжете и 63г. за жените изглежда неблагоразумно…освен разбира се, ако не се изхожда от гледната точка, че такъв е закона и кодекса за социално осигуряване, а реалната му целяща идея е:  държава да събира едни пари, за да пълни джобовете на други хора, финансирайки тяхни части проекти.
Във връзка с финансовата невъзможност на населението – защитава ли се националния интерес, след като се взимат милярди заеми от Световната банка днес (без да се знаят условията и детайлите от обществеността) (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК), за да се изграждат инфраструктурни проекти? А после вие, аз, нашите деца и още кой знае колко поколения, ще изплащат неясните лихви и главницата по тези суми?
Вярва ли наистина г-н Борисов, че участието ни в спасителните мерки за Европа – „Пакта ЕВРО+” ще бъде полезен за страната , след като вноската ни в него е над 17% от БВП на България? (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК). Не смята ли, че тези няколко милярда лева за година, биха могли доста да подпомогнат повече за обещания напредък в предизборната програма на ПП „ГЕРБ“ в сектор социална политика, здравна, а защо не и образователна политика? Разбира се, за това трябва да имаш воля и желание да защитаваш, ако не националния интерес, то поне този на избирателите си.
След като явно бедността в населението е широка, как вижда строежите на магистралата до Черно море и Околовръстното шосе на София за значителни и положителни за страната проекти? Може би, че на малко по-късен етап по тези пътища ще се движат богати, а за изпълнените строежи ще плащат бедни? Сякаш пълната еднопосочна такса по магистралата София – Бургас няма да бъде сбор до 45 евро?
Всички сме съгласни, че е препоръчително да има инфраструктура, но в тази връзка и идея за просперитет – вижда ли истинска конкурентноспособност за България спрямо останалите членки в ЕС? Тъй като с всяко увеличение на минималната заплата, страната става още по – не атрактивна за чуждестранните инвеститори. Друг въпрос е, че заплащането не отговаря на производителността. Нещо повече, преките чуждестранни инвестиции (пчи) са паднали до 2,170 мил. долара (Данни актуални към 26.07.2011г. / Източник: UNCTAD)  (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК). Както знаем ПЧИ определят работните места в страната. Ако тук се намеси и темата за все по-голямата безработица „изповедта“ ще стане още по-обезпокоителна.
Спрямо гореизложеното – наясно ли е г-н Премиера, че според данните от Международния Валутен Фонд от 02.08.2011г, Държавния дълг на България е 18.18% от БВП , като този процент до 2015г. ще стигне до 27,73 – пак според МВФ? (за да научите повече по темата, натиснете – ТУК).
Възнамерявам, за да не стане прекалено обстоятелствен разговора в предаването водено от г-жа Ризова, да спра до тук. Преди това,  ще е интересно да научим, дали има възможност г-н Борисов да поиска освен дълга на Либия и този, който се дължеше преди години от Ирак на България? Може би в не далечно бъдеще ще се разбере, че всичко това е било отново един „омразен дълг“ и до скоро тежестта, която е била и върху Либия ще бъде опростена…Както и да е. В последните повече от 20 години на преход в Р. България се оказва, че това за едни е било време на преход, а за други на приход…само където преход не се състоя.
С пожелание за приятен ден,
 …

*цялото писмо може да прочетете – ТУК.

– – – – – – – – – – – –
Вижте още: Официален блог сайт на Владислав Ножаров – ТУК.
Ако Вас Ви е грижа, присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.
Още материали от същия автор може да четете в blog.bg – ТУК.
Авторът публикува и в blogger.com – ТУК.