Храни, които борят умората – health.bg – Здравето от А до Я – Стрес и умора – здраве, умора, стрес, въглехидрати, захари,…

52
Добави коментар
boreca6
boreca6

Храни, които борят умората

health.bg
30-08-2011

Често се чувстваме уморени и едва държим очите си отворени по време на безкрайните служебни съвещания. Тогава се спасяваме с кафета, но има и други храни, които помагат срещу умората и сънливостта…

Ето 5 от тях:

Кисело мляко Естествените захари в киселото мляко зареждат организма бързо с енергия, а неговите протеини я освобождават бавно и я поддържат по-дълго време. При настинка киселото мляко освежава и намалява отпадналостта. Пробиотичните бактерии в него са полезни за  храносмилателната система.

Овесени ядки Чаша с овесени ядки с мляко или вода веднага ще ви зареди с енергия. Освен това комбинацията от въглехидрати и фибри в тях засища за по-дълго. Овесените ядки са богати на минерали, като магнезий и фосфор, които предотвратяват умората.

Вода или сок Обезводняването е една от главните причини за появата на умора. Изпийте чаша хладка вода. Добавете малко лимон и захар, както и малко сол, за да възстановите изхвърлените от организма соли. Или изпийте една чаша сок от цитрусов плод. Витамините С, A и B1 ще ви освежат за известно време.

Ядки и семки В една шепа ядки (като орехи, бадеми или стафиди) се съдържат много омега-3 мастни киселини. За да си доставите още повече от тези киселини, добавете и малко ленено и слънчогледово семе. Тези ненаситени мазнини изгарят бързо и зареждат с енергия.  Богати на желязо храни Яжте богати на желязо храни, като спанак. Желязото е едно от главните хранителни вещества, които помагат срещу умората. Недостигът на желязо или анемията причиняват и умствена, и физическа умора. Приемът на желязо засилва кръвообращението и снабдява с кислород мозъка, от което енергията се засилва.  

бутони за социални мрежи