Учени доказаха: БЦЖ ваксината помага срещу коронавируса

1
99
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ваксината БЦЖ, която е срещу туберкулоза, помага в борбата с коронавируса. Това става ясно от изследване на турския професор по имунология Майда Гюрсел, проведено заедно с Ихсан Гюрсел. Данните на проф. Гюрсел идват около месец, след като американски медици първи публикуваха данни за огромните разлики между заболеваемостта от COVID-19 в страни, в които БЦЖ ваксината е задължителна, и там, където тя не се прилага или отдавна е отишла в миналото.

Ето какво се казва в тяхната разработка, озаглавена „Влияе ли имунитетът, добит от БЦЖ ваксината, върху разпространението на пандемията на SARS-CoV-2?“ Според анализа на учените, въпреки че болестта се разпространява още през януари в страни с крехки здравни системи като Индия, Филипини, Тайланд и Непал, епицентър на епидемията става Европа. Противно на очакванията на 13 март 2020 г. СЗО обяви Европа за епицентър на пандемията. Въпреки че все още сме в разгара си пандемията на коронавирус, несъразмерно по-малкият брой случаи, докладвани от държавите в неравностойно положение с ниски доходи остават озадачаващи. Учените залагат хипотезата, че БЦЖ може да повлияе на заболеваемостта и смъртността от COVID-19.

Ваксините осигуряват защита на определен патоген чрез индуциране на ефекторни механизми насочени към този патоген. Въпреки това, някои ваксини като Bacillus Calmette – Guerin (BCG), също може да предпазва от патогени, някои от които предизвикват остри инфекции на дихателните пътища. Става дума за т. нар. от учените „придобит имунитет“.

Проф. Гюрсел твърди, че реваксинацията с БЦЖ може да предложи поне временен изход от пандемията, особено предвид късия период защита срещу туберкулоза, която някои от щамовете предлагат.

Като цяло, спокойствието, което БЦЖ ваксината осигурява срещу туберкулоза, е за около 20 години, след което започва да отслабва, ако не се прилагат реваксинации.

Анализирани са данните от програмите на 13 страни, които са спрели прилагането й, защото в тях се смята, че рискът от заразяване с бактерията, е минимален. 5 от тях – Норвегия, Франция, Финландия, Германия и Обединеното Кралство, са спрели боцкането в последните 20 години, а Австрия, Белгия, Дания, Испания, Холандия, Швеция и Италия са приключили се БЦЖ преди 30 до 40 години.

Когато тези данни се приложат върху данните за смъртността на 1 млн. души население, се вижда, че има огромни разлики между първата група страни и втората. При онези, спрели широката ваксинация с БЦЖ сравнително скоро, смъртността е около 7 пъти по-ниска, в сравнение с отказалите се много по-отдавна.