МиШ- МаШ с МаРиЯ: Пица с блат от пълнозърнесто тесто

5
Добави коментар
MaryT
MaryT

Пицата е много популярно и обичано ядене не само в родината си, но и в цял свят. За приготвянето на пица съществуват много рецепти, които претендират за автентичност. Има, разбира се класически пици, чийто рецепти се спазват стриктно. Но моето предложение не е от тях:) Дано ви хареса !

Необходими продукти :

За тестото
400 грама бяло брашно;
150 грама пълнозърнесто брашно;
300 милилитра хладка вода;
25 грама прясна мая
1 ч.л. захар;
1 ч.л. сол;
3 с.л. зехтин;

За пълнежа:
Бекон;
сушени домати;
кашкавал;
синьо сирене;
маслини;
прясни билки- рукола, босилек, мащерка

Начин на приготвяне :

Разтворете маята във водата, добавете захарта и малко бяло брашно. Разбъркайте на гладка каша и оставете на топло да втаса. Сипете кваса при предварително смесеното и присято брашно, добавете солта и зехтина и омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно или още малко вода. Оставете готовото тесто за 20 мин. да отпочине.
Разточете кора с размер на съда за печене и поставете блата върху хартия.
Загрейте тиган и одръпнете от котлона.В затопленият тиган поставете накълцаните подправки , изсушените домати и зехтина.Поставете най-отдолу на блата.Наредете отгоре резените бекон, синьото сирене и настърган с нож кашкавал.

Сложете маслинките и чери домати и запечете. Пече се до приятно розова хрупкава кора ,или докато се разтопи сиренето и кашкавала.Сервира се топла.

Подходящи съчетания :

Бяло вино,
айрян;
сок