Розовото езеро е по-солено от Мъртво море

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Езерото Ретба е розово. И името му значи точно това. Необичайно оцветеният водоем се намира на около 20 км от Дакар, столицата на Сенегал. Водата променя цвета си от бебешко млечнорозово до почти кафяво в рамките на деня в зависимост от облачността и дори от силата на вятъра. Причината е, че оцветяването се дължи на активността, с която цианобактерията във водите му изработва ферментите си.Розовото езеро е мечта за неумеещите да плуват. Солеността тук според някои източници била дори по-наситена, отколкото в Мъртво море – 350 грама на литър. Затова удавянето е изключено. Освен това то е плитко – в най-дълбоките участъци дъното е на три метра под повърхността на водата. А цианобактерията е практически единственият жив организъм, способен да вирее тук. 

Във водите на Ретба има много лодки, но собствениците им не са рибари, а солодобивници. Във водите на Ретба има много лодки, но собствениците им не са рибари, а солодобивници. Сенегалците извличат солта ръчно като разбиват напластяванията по дъното, а после ги изгребват. За да предпазят кожата си от разяждане, използват масло от шеа. 

Някога езерото е било лагуна, но постепенно е отделено от водите на Атлантическия океан от ивица пясък. Ретба е известно на феновете на рали „Дакар“, тъй като преди маршрутът да бъде прехвърлен в Южна Америка, трасето минаваше край неговия бряг. /БЛИЦ