Каменният град – Занзибар – тема за Занзибар – Idi.bg

71
Добави коментар
diamant
diamant

Каменният град – място, на което можете да се изгубите – да объркате чувството си за ориентация. Миналото на Занзибар е интригуващо, изпълнено с противоречия, свързващо  се с ужаса на търговия на хора – продажба на роби.

Каменният град или Старият град, чието наименование произлиза  от суахили, има богата и деликатна история, която има многообразие на версии за интерпретация. Белязан от съвкупност отпечатъци на древните си посетители, този град е успял да извоюва изключителната си репутация.  Културното  наследство на този град е в Списъка на ЮНЕСКО.

Според древни истории градът е толкова стар, колкото и островът, върху който е разположен. Първите арабски мореплаватели и търговци попаднали на земя “Zenj“, която нарекли “Крайбрежието на черните хора“, откъдето се счита, че произлиза и името на Занзибар. Тъй като островите имали стратегическа позиция и били достъпно място към крайбрежието на Източна Африка, се превърнали в космополитен център, където се слели арабски, индийски, европейски и африкански традиции и култури.

Първото заселено място в Каменния град  и най-древното е Португалската крепост, чийто строеж под оманско ръководство вероятно не е бил завършен до края на 1780 година. Най-значимата част от града – това са доминиращите арабски къщи. Тези сгради, които са с квадратна форма и просторен вътрешен двор, позволяващ циркулацията на светлина и въздух в къщата, са били построени плътно една до друга, без да се оставя място за ограда или градина около тях.

Арабските семейства е трябвало да останат близо едно до друго и затова много от сградите са били свързани посредством пътеки или малки мостчета, които се намирали на първия етаж. По този начин жените са имали възможността да посетят роднини и приятели, без да излизат и да пресичат  улицата.

В края на 19-ти и началото на 20-ти век градът е бил ясно разделен от обособени арабски, индийски и европейски квартали. По това време тук не са живеели африканци, а са идвали с фериботи от най-близката околност – Ngambo само да работят.

След революцията през 1964 година, много от населението, което не е било африканско, напуска Занзибар, оставяйки къщите си. Правителството конфискува тези сгради и им намира по-полезно предназначение, превръщайки  ги в правителствени офиси, училища и ползвайки ги за други обществени нужди. Счита се , че Каменният град разполага с около 1700 къщи, повечето от които са в окаяно състояние и се нуждаят от ремонт.

Опитайте се да използвате мобилен телефон вътре в някоя от сградите, разположени  в  Каменния град. Връзката  ще се провали и няма да успеете да проведете разговор.  Средната дебелина на стените в града е между  40 и 60 см.  Използваните за строежа на сградата материали са коралови отломки и хоросан. Това е подходяща технология за горещия  и влажен климат. Когато мусонът задуха над  Занзибар, стените успяват  да абсорбират  влагата.

Може би най-зрелищно впечатление на посетителите на Каменния град ще направят  великолепните дървени врати, които са разположени на входа на града. Те са  символ на културата на суахили и такъв тип врати могат да се видят само в  Източна Африка, Ламу,  Момбаса (Кения) и в Занзибар. По принцип има два вида врати, типични за  Каменния град. Индийските врати, или Гуджаратските врати, които са с квадратни капаци и са разделени на по-малки секции, така че вратата може да се сгъва. Този тип врати могат да се  да се видят по оживените улици, базари, където са живеели индийски жители. Вторият вид се нарича „арабски врати“. Те се отличават с характерния си надпис върху тях, който е на арабски език – фраза от Корана, и са богато украсени около рамката  Прозорците на сградите в Каменния град  също привличат вниманието. Те често се простират от пода по вертикалното протежение на стените. Характеризират се с дълбоки ниши, които служат  за защита на стаята от пряка слънчева светлина. Долната част на прозореца, която е  на нивото на пода, също може да се отвори и по този начин да помогне за увеличаване на вентилацията в стаите –  подходяща строителна конструкция за влажен климат. Специалните жалузи, т.нар „Занзибарски жалузи“, в средната или горната част на прозорците имат вертикална пръчка, което  прави възможно променянето на техния ъгъл.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1740 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност