Не робувайте на кантара – health.bg – Здравето от А до Я – Хранене и диети – диета, здравословно хранене

60
Добави коментар
boreca6
boreca6

Не робувайте на кантара

Мирослава Кирилова
13-09-2011

Често хората отказват – къде от инат, къде от глупост или от инертност – да предприемат положителна промяна в живота си.

Затова днес ще си говорим за наднорменото тегло, което се превърна в епидемия за съвременния свят. Не става въпрос само за това да се харесваме, когато застанем пред огледалото, а за здравословните проблеми, които може да предизвика качването на килограми. А да намалим теглото си понякога е равностойно на истинска битка със самите себе си.

„Имам пациенти по двеста килограма и те не могат да осъзнаят, че ядат много. Твърдят, че се хранят само със зеленчуци и плодове, и не ме лъжат. Те просто не могат да разберат, че непрекъснато се тъпчат. Тези хора спазват диета половин ден и другата половина ядат” – сподели д-р Енджи Касабие. Това болестно състояние според „диетолога на звездите”, както я наричат, се дължи на възможно най-голямата грешка, която допускат хората, а именно – да спазват диета: „Не защото диетата е нещо лошо, а защото тя винаги се свързва с някакъв тормоз и ограничения”. Специалистът в областта на отслабването и поддържането на килограми е помогнала на много хора, сред които са Бритни Спиърс, Стефан Данаилов, Aзис, Рени и Гала. Според д-р Касабие не може човек да робува на режим седем дни в седмицата.

Всеки има някакви ангажименти, случва се нещо неочаквано и грижата за външния вид остава на заден план. Ето защо тя иска да промени мисленето на нейните пациенти, да ги накара да заобичат себе си. Тогава те започват да дават много и на тялото си. „Когато мразим тялото си, то започва да ни отнема всичко – самочувствие, комфорт, здраве”, каза диетоложката. Тя е уверена, че умереността е ключът към успеха. „Редовното хранене трябва да се превърне в навик. По-честият прием на храна става и умерен. А ние в повечето случаи хапваме веднъж дневно, когато вече сме зверски гладни, и прекаляваме с храната.”

Друга основна грешка според нашата събеседничка са ограниченията. В нейния режим на хранене няма правила, няма забранени храни, няма и лишения. Задължително обаче менюто трябва да е вкусно, да включва всичко любимо, дори алкохол. Защото, когато няма забрана, няма и прекаляване. Докато отивахме към кабинета й (който се намира на 8-ия етаж) и чакахме асансьора, видяхме един човек, който влезе с нас в сградата и започна да се качва по стълбите. Само след няколко минути видяхме същия човек, вече престъпвайки прага на кабинета й. Ето за такава промяна на мисленето говори д-р Касабие  – да използваме всеки удобен случай, за да се движим, да ядем редовно и да изпитваме удоволствие от храната.

бутони за социални мрежи