Фитнес и здравословно хранене.Фитнес – програми и хранене

1
Добави коментар

Връзки – спорт, мода, красота, фитнес, лов, риболов, рецепти, хороскоп.

Спомням си първата седмица, в която започнах да посещавам фитнес зала. Бях мотивирана, с желание да „направя нещо за себе си“, да не се отказвам лесно и да постигна резултати. Но като всяко ново начало и първите стъпки във фитнеса бяха трудни.

Чувствах се като дете, което за първи път влиза в училище. Бях изпълнена с желание да уча нови неща, но и объркана, притеснена и леко засрамена от останалите трениращи, които обсъждаха програми, тренираха с тежести и не се притесняваха да се изпотят.

Вече близо 4 години тренирам редовно в една и съща зала и за мен фитнесът се превърна в незаменима част от ежедневието, споделено с готини и мотивирани хора. Реших да споделя своя опит и се надявам тази статия да помогне на начинаещите да се чувстват по-уверени и по-подготвени в новата среда.
Поздравявайте „домакините“

Едно учтиво „Добър ден“ или „Здравейте“ ще ви помогне да направите добро впечатление и почти сигурно ще създаде гостоприемна атмосфера. Поздравете хората на рецепция, преобличащите се в съблекалнята и трениращите в залата.

Когато си тръгвате, повторете ритуала с „Довиждане“, „Приятна тренировка/почивка“, „Хубав ден“. Ако сте учтиви, шансът следващия път да бъдете и вие поздравени и заговорени, е голям. А така ще може да завържете и първите си приятелства.

Трениращите с по-дълъг опит в дадена зала знаем, че хората там често са мотив да отидеш да тренираш, дори и да си имал лош ден в офиса, университета или училището. Затова, грабвайте раницата и с усмивка към залата.
Не носете слушалки, докато тренирате

Ако носите слушалки на ушите си, това е почти сигурен знак, че не желаете да бъдете обезпокоявани. Затова и вероятността да ви заговорят в залата е малка. Освен че ще изолирате себе си, по-този начин може да създадете неудобство на останалите трениращи, ако е нужно да ви попитат „дали може да се редувате“ на даден уред, например.
Купете си удобна екипировка

Удобната екипировка е добър стимул да тренирате и същевременно ще ви помогне да се чувствате по-комфортни и уверени. Като новак често в началото ще бъдете център на внимание, затова поне си осигурете удобство „под светлините на прожекторите“.

Удобна екипировка за мен включва спортни обувки, които да не ме стягат или да не са с прекалено тънка подметка, тениска или потник, които не са от изкуствена материя, която да запарва и долнище, с което да се движа свободно, т.е. да мога да клякам, без да ме ограничава и опъва.
Не се страхувайте да питате

„Който го е страх от мечки, не ходи в гората“. Именно в тази връзка, ако за вас оборудването във фитнес залата представлява просто куп непознати уреди, по-добре потърсете съдействие от другите трениращи или персонала на залата, преди да решите да ги ползвате.

Повечето уреди имат описания на самите тях за какво са предназначени и как да ги ползвате, но все пак има тънкости, като настройка на позицията на уреда спрямо вашето тяло, ръкохватките, тежестите, които е важно да знаете, за да тренирате безопасно и ефективно.

Обикновено лесно може да познаете „старите кучета“ в залата. Те са уверени, тренират здраво и често са по-общителни от останалите. Попитайте ги за съвет, нека ви покажат как се ползва дадена машина или да ви помогнат да я настроите. Винаги има шанс да ви откажат или да не отговорят дружелюбно, но това не трябва да ви притеснява. „Разни хора, разни идеали“. Отвърнете с усмивка и попитайте някой друг. Има вероятност друг трениращ да ви е чул и да поиска да ви съдейства.

За по-срамежливите и притеснителни е следващата препоръка.
Направете няколко тренировки с треньор

Като всяко начало и първите посещения във фитнеса са трудни, объркващи, иска се мотивация да влезете и още повече, за да опитате даден уред.

Най-сигурно, за да си спестите неудобство или да не рискувате да се контузите, попитайте за тренировка с треньор на рецепцията. Повечето зали работят с треньори. При някои има постоянно на място, при други се изисква предварително записване.

Обърнете се към треньор за период от поне четири седмици, който да ви научи на основните правила и методи за успешно провеждане на самостоятелни фитнес тренировки. След това бих ви препоръчала да правите контролни тренировки всеки две до четири седмици.

Функцията на треньор може да изпълни и по-опитен човек във фитнес залата, на когото имате доверие.
Формулирайте целите си

Един от първите въпроси, с който ще се сблъскате във фитнеса, е „За какво тренираш?“ или „Какви са целите ти?“ и е добре да сте подготвени за него. Ако някой по-опитен иска да ви съдейства, то е важно да знае какво целите.

За да избегнете употребата на „паразитни думи“ от типа „искам да отслабна“ или „искам да се стегна“, препоръчвам ви да прочетете тази статия – паразитни думи от света на фитнеса. Тя ще ви помогне по-ясно да дефинирате първоначалните си цели и така по-лесно да намерите верния път към тяхното постигане.
Тренирайте по програма

За да не се чудите всеки път какво да тренирате и така да създавате предпоставки да се колебаете дали изобщо да отидете, ви съветвам да имате тренировъчна програма.

Като начинаещ без опит, най-добре е да имате собствена програма, съобразена с възможностите на вашето тяло, ежедневие и опита, който имате. Не копирайте чужда, защото често те са лично съобразени с трениращия и при тях няма гаранция за успех. Допълнително има риск от контузия, тъй като може да са включени упражнения, които не са подходящи за вас.

Ако се доверите на треньор, той ще може да ви изготви индивидуална програма след няколко съвместни тренировки.

Алтернативен вариант е да си изберете програма от нашия раздел и да помолите ваш приятел с повече от година и половина фитнес опит, и на когото имате доверие, да я прегледа и адаптира за вас. А най-добрият вариант е заедно да изберете програмата.

Препоръчвам да разгледате тези програми:

3-месечна кръгова тренировка за начинаещи
Първи стъпки във фитнеса

Подробни разяснения, насоки и видео за изпълнение на отделните упражнения може да намерите и в нашия раздел.

За по-лесна физическа адаптация към новото натоварване ви препоръчвам да не пренебрегвате загрявката в началато и разтягането в края на тренировката.

Практическо ръководство за загрявка част I
Практическо ръководство за загрявка част II
Стречинг програми

Изключвайте телефона си, докато тренирате, и използвайте кърпа

Ако не искате да влезете бързо в „черния списък“, по-добре е като влизате да тренирате да не взимате телефона си, или ако е невъзможно, поне да го сложите на тих режим. Фокусът и концентрацията са от особено значение за правилното изпълнение на дадено упражнение и страничните звуци могат да повлияят негативно върху тях. А преполагам, че не искате някой да изпусне 140 кг щанга, докато прави тяга, само защото вашият телефон е звъннал стряскащо в близост до него…

Важен елемент към екипировката по време на тренировка е и хавлиената кърпа. Имайте винаги подръка с вас, за да може да попиете лежанката, ако има нужда, или както сами ще забележите, повечето хора покриват уредите, преди да ги използват. Добрата лична хигиена със сигурност ще ви съдейства за по-лесното приобщаване.

Препоръчвам ви и тези две статии:

13 неща, които мразя във фитнеса
Неписаните правила във фитнеса

В лично качество се стремя да съдействам на начинаещите в залата, в която тренирам, било то със съвет как да използват даден уред, или с мотивиращо „Браво за постоянството. Важното е да не се отказваш“, и до сега в близо 9 от 10 случая съм получавала усмивка и приветливо отношение от другата страна.

Затова независимо дали вие сте в ролята на начинаещия или напредналия, опитайте са да направите общата тренировка по-приятна и полезна за всички.

И помнете, зали много, хора всякакви. Ако първата зала се окаже, че не е вашата, спокойно може да я смените. Важното е да не се отказвате в начинанието си и да правите така, че то да бъде удоволствие за вас, а не неприятно „задължение“.

Ако все още не сте избрали зала, съветваме ви да прочетете нашата статия по темата – моята фитнес зала.

Успех!

Следваща страница >>
Видео клипове >>