Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Детоксикация-пречистване на организма

68
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

 

 

 

Детоксикацията и пречистването са основополагащи за постигане на оптимално здраве, жизненост, енергия и повишен имунитет.

 

Само чистото тяло е способно да усвоява максимално витамините и минералите от храната ни. Един замърсен организъм не може да функционира правилно. Той е задръстен от отпадни продукти и често това води до редица заболявания, чиито последствия ние обикновенно лекуваме.

Множество замърсявания на околната среда, бедната на хранителни вещества храна, както и преработената, съвременният, изпълнен със стрес и напрежение живот, неритмични хранения и т.н са предпоставка за проблеми в организма и необходимост от редовни процедури за детоксикация.

 

Ние живеем в среда изпълнена с химикали, токсини и пестициди и няма как да избегнем контакта с тях. Много от тези вещества са свързани с т.нар. болести на цивилизацията, като например туморните и сърдечно – съдовите заболявания, хипертонията и високите нива на холестерол в кръвта, артрити и алергии и много други. 
Честите настинки, вирусните инфекции, стомашно – чревните и кожни заболявания, както и преумората са белези за претоварване на организма с токсини, които не могат да бъдат отстранени от иначе съвършенните органи, като черен дроб, бъбреци, бял дроб, кожа, храносмилателна и имунна системи. При детоксикацията на организма се премахва основната причина за претоварване на тези очистващи системи и им се дава възможност да функционират оптимално.

 

Кога да правим детоксикация 

 

  Препоръчва се тя да се прави поне при всяка смяна на сезоните за 14-21 дни (за промяна на химичния състав на тялото са необходими най-малко 21 дни), като включва избягване употребата на захар, кофеин, никотин, алкохол, лекарствени средства. Увеличете консумацията на пресни, пълноценни храни и преварена (дестилирана) вода. Добре е също включването на спорт, масаж, сауна и ексфолииране на кожата на цялото тяло.

 

 
При изпълнение на програмата за детоксикация може да се водите от следните препоръки: 

 

– яжте в изобилие плодове и зеленчуци; 
– пийте повече течности (дестилирана вода или прясно изцедени сокове); 
– пийте билкови чайове и особено тези съдържащи копър, евкалипт, мента, които отстраняват слузта от организма, засилват отделянето на урина и подобряват дейността на стомашно-чревния тракт; 
– ако имате запек може да правите клизми
– ако имате възможност вземете гореща вана или сауна, които спомагат за отделянето на токсините от тялото; 
– правете релаксиращи упражнения или медитирайте поне 10-15 минути дневно. 

 

Храни, които трябва да се избягват 

– консумирайте по-малко мляко и млечни произведения (особено сирене), както и други ферментативни храни; 

-изключете месото,яйцата и рибата

– рафинирана захар и нейните продукти (сладко, мармалад, желе, сладолед, бисквити, дъвка, сладки напитки, подсладени плодови сокове, компоти, корнфлекс и др.); 
– кетчуп, горчица, пикантни сосове, мариновани продукти, ферментирали храни; зелени маслини; 
– сол и осолени продукти (чипс, крекер, солени ядки и др.); 
– мас и хидрогенирани масла (маргарин); 
– бяло брашно (бял хляб, сладкиши, макарони, спагети, пица и др.) 
– пречистен от люспите ориз; 
– сушени плодове, съдържащи серен двуокис като консервант; 
– консервирани супи; 
– кафе, черен чай; 
– алкохол

 

Странични ефекти при детоксикация

Трябва да знаете, че при детоксикацията е възможно да получите някои неприятни странични реакции, познати като лечебна криза. Към тях се отнасят грипоподобни симптоми, главоболие, акне или други кожни обриви, храносмилателни смущения, изпотяване. Тежестта им зависи от това доколко тялото ви е обременено с токсини, както и от чувствителността  му на настъпващите в него промени. Лечебната криза е показател за ефективност на провежданата детоксикация. 
Детоксикацията трябва да се изпълнява с внимание и под контрол на лекар при бременни, след преболедуване от тежки заболявания, довели до изтощение на организма, при хора с предстояща оперативна интервенция, с хронични заболявания или такива с променливо ниво на кръвната захар. При тези групи детоксикацията води до нов допълнителен стрес на организма. . 
Още древните египтяни са установили, че гнилостните процеси в стомашно-чревния тракт са основна причина за заболяванията. Редица проучвания доказват, че 90-99 % от заболяванията започват от червата. Затова трябва да поддържаме добра перисталтика с отделяне на изпражнения поне един път дневно. В противен случай натрупаните токсини се резорбират през стените на червата, кумулират в организма и водят до поява на различни заболявания. 
Ние поглъщаме храна, която се преработва и усвоява от организма, като излишното се отстранява чрез стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците, белия дроб и кожата. За да работят добре тези органи, организмът трябва да има големи енергетични възможности, тъй като за отстраняване на токсините образувани при преработването на храната е необходима енергия. 

 

Изградете правилни хранителни навици

 

Суровите плодове и зеленчуци са естествен детоксикатор на организма. Те способстват за извеждането на токсините от организма, което е необходимо за постигане на прекрасно здраве. Диетата ви трябва да съдържа около 60% сурови плодове и зеленчуци. При готвенето им използвайте колкото се може по-малко вода и не ги преварявайте, тъй като се унищожават много от витамините им. Много е полезно зеленчуците да се готвят на пара. 

Около 20 % от диетата трябва да включва протеини.При активно спортуващите този процент може да бъде завишен и източниците на протеин трябва да са много по-разнообразни.  Забележителен източник на белтъчини са бобовите храни, кафявият ориз, ядките и семената. Останалите 20 % от диетата се състоят от 3 части: растително масло (слънчогледово, маслинено, соево, царевично); натурални захари (пчелни продукти, кленова захар, сушени плодове); натурално нишесте, включено в пълноценните зърна (пшеница, ечемик, просо, елда, царевица). 

Здравото тяло е съвършена химическа фабрика. Предоставяйки и добри суровини, ние я правим способна да създава превъзходни тъкани и да притежава съпротивителни сили против болшинството от бактериите, вирусите и неблагоприятните фактори на средата. Организмът работи постоянно за вас, като неговите клетки се разрушават и обновяват непрестанно. Биологически той няма възрастови граници. Хората стареят от минерална и витаминна недостатъчност. Те стават жертва на преяждането. Това което сме днес, след месец или 10 години зависи само от това с какво се храним. Това как се чувстваме, как изглеждаме, как усещаме своите години се определя от това, което ядем. Всяка част от организма ни е построена от храната – коса, очи, зъби, кости, кръв и т.н. затова в своето хранене се старайте да запазите колкото се може повече храни в натурален вид. Ако човек следва законите на природата, управляващи нашия живот и здраве, ще бъдем спасени от ненужни страдания и ще достигнем високо ниво на здраве и дълголетие.

Също така важно нещо за един здрав и пречистен организъм е спортуването. Чрез потта организмът изхвърля токсините. Друг важен регулиращ организма процес е постенето, препоръчвано от много религии.

 

 

ВИЖ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:Храни за детоксикация на организма