ММА – Смесени Бойни Изкуства

22
Добави коментар
shopaphoria
shopaphoria

Блог

Бокс, ММА, Бойни изкуства

Какво е ММА? ММА се състои от първите букви на “Mixed Martial Arts” – смесени бойни изкуства. Смесените бойни изкуства са съчетание от две или повече бойни системи. Най-често използваните стилове са тези, които нанасят удари и които използват борба на земята. В първите състезания по ММА в САЩ предимство имаха най-вече бойците, които са добри на земята, защото другите не бяха подготвени да се бият, ако боят се пренесе там.

Обаче с течение на времето се получи интересна трансформация – тези, които бяха тренирани да се бият прави започнаха да се подготвят за борба на земята, а тези, които се бореха – да се бият прави. И така се появи нов вид боец в света на бойните изкуства – ММА боецът.

ММА теники

Има няколко компонента в ММА. Единият е нанасянето на удари – това е, когато боеца се опитва да удря с ръце, да рита, да нанася удари с колене и лакти докато изпрати опонента си в нокаут, накара го да се откаже или съдията спре мача. Схватката на земята или борбата е друг компонент, при който боецът се опитва да накара противника си да се откаже като “тупне” правейки му ключ на крак или ръка или го души. Друг компонент е и когато боецът свали на земята противника си, застане върху него и започне да нанася удари докато го нокаутира или го откаже. “Тейк-даун”-а е техника, чрез която сваляш противника на земята с цел да продължиш боя там нанасяйки му удари или прилагайки му ключове или душене. За да се предпазят от тейк-даун бойците обикновено използват друга техника, при която избутват атакуващия в раменете и изстрелват краката си назад, за да се предпазят от влизане и сваляне на земята. Разбира се има ужасно много други техники в ММА, това е само поглед върху някои от най-често използваните.

Физическите тренировки в ММА

Наред с тренировките по бойни изкуства, бойците включват в програмата си за подготовка и тежки физически тренировки. Използват се програми включващи вдигане на тежести, които повишават мускулната издържливост, кардио тренировки включващи скачане на въже, бягане на спринтове и други високоинтензивни дейности. Целта на всичко това е да подготви боеца да издържи физически няколкото рунда и в същото време да може да се бие ефикасно.

Сигурност в ММА

За разлика от други бойни спортове, в ММА има значително по-малко сериозни контузии и наранявания. Не може да се каже същото за бокса например. Съдиите са много внимателни в това отношение и следят бойците да не получават сериозни наранявания и когато се наложи, спират мача навреме.

Популярността на ММА се разрастна много в последните години и това е благодарение на някои телевизионни реалити програми, които се провеждат на запад и различните турнири по цял свят. Това е много сериозен и труден спорт, който изисква много физическа и психическа подготовка. Необходимо е също така и доста време, за да се достигне нивото на бойците, които виждаме по телевизията. В ММА не се става звезда за една нощ. Повечето за започнали участията си в малки аматьорски турнири.

ММА турнирите са вълнуващи и завладяващи. В бойците участващи в тях виждаме днешните гладиатори, които се изправят един срещу друг в модерните колизеуми.

Добави коментар