Тиквата е най-полезната храна за диабетици

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Сред продуктите, които са полезни за диабетици, тиквата заслужено заема първо място. Тя е нискокалорична и помага за контролиране на теглото.

По хранителни свойства и съдържание на полезни вещества тиквата е лидер сред зеленчуковите култури. Тикват съдържа важни елементи като калий, калций, магнезий, желязо и фосфор.

Освен това тиквата съдържа ценни витамини от групата В, както и витамин С и витамин РР. Тиквата съдържа голямо количество витамин А, който защитава организма от вредното въздействие на околната среда, както и от много заболявания.

Тиквата съдържа и много пектини, които спомагат за мекото пречистване на червата и на изхвърлянето на радионуклеиди от организма.

При диабет тиквата е много ценна, защото осигурява на организма ценни влакнини, въглехидрати и голямо количество минерали и витамини. Тиквата поддържа стабилни нива на глюкоза в кръвта и затова е толкова ценна при диабет.

При диабет е важно да се консумират продукти, които влияят положително върху нивото на кръвната захар. Тиквата, освен голямото количество микроелементи, които съдържа, повишават нивото на бета-клетките в кръвта, които произвеждат инсулин.

След съвет със специалист болният от диабет може да се храни с тиква. Консумацията на тиква може дори да намали количеството на инжекции с инсулин.

Консумацията на тиква намалява нивото на глюкоза в кръвта за сметка на покачване на нивото на инсулин. Тиквата е полезна за здрави хора, но е още по-полезна за хора, които страдат от диабет – тя е безценен продукт в това отношение.

Ценните вещества в тиквата спомагат на организма да се възстановява и увеличава броя на клетките, които произвеждат инсулин. При диабет тиквата може да се консумира както варена, така и печена, а също и като пюре.

Не е необходимо да се подслажда тиквата със захар или мед, тъй като тя е достатъчно вкусна и сладка и без допълнителни подсладители. При диабет тиквата е ценна и полезна замяна на вкусни десерти. Дори хората, които не страдат от диабет, трябва да опитат тиквата без подсладители – тя е много вкусна и без тях.