Отглеждане на коте – сираче

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

03.10.2011

Като повечето женски създания, и котката има развит майчин инстинкт. Понякога обаче тя може да престане да полага грижи за някое от новородените котенца – не му позволява да суче и не го ближе, както прави с останалите. В редки случаи новородените осиротяват – майката е загинала скоро след раждането. И тогава, макар и да не се чувстваме подготвени, на нас – собствениците на котилото – се пада отговорността да се погрижим за осиротелите котета.

 

Температурата          Новородените животни все още не са напълно способни да задържат  телесната си температура в нормалните граници. Използвайте нагревателни лампи, които да поддържат температура на въздуха от поне около 30˚Cпрез първите няколко седмици. Подходящи са и бутилките с топла вода, увити в кърпи, защото наподобяват мекото и топло тяло на майката.

 

Гнездото        Всичко, което има четири стени и под, който можете да покриете с кърпи, би свършило работа. Поддържайте хигиена в гнездото ежедневно.

 

Храната          Повечето магазини за домашни любимци и ветеринарните аптеки предлагат сухо мляко за новородени котенца.  Ако не успеете да се снабдите с такова, можете да приготвите смес от 4 части краве мляко и 1 част яйчен белтък, разбити заедно. Режимът на хранене зависи от възрастта. Новородените котенца трябва да получават около 30мл мляко с температура 38-39 ˚на всеки 2 часа, включително и през нощта за първите 5 дни. След това режимът се разрежда – храненето трябва да става на всеки 4 часа за следващите две седмици, като млякото е в количество 60-80 мл. Температурата на даваното мляко може постепенно да бъде понижавана до достигане на стайната.

Удобно е храненето с пипета – за новородените котенца, а при поотрасналите – с биберон. След всяко хранене коремчето се потърква с кърпа, напоена с топла вода, за да се стимулира дефекацията и уринирането – подобно на майчината ласка.

 

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Да давам ли мляко на котката си?“

„Топ 6 сигнала, че нещо не е наред (1 част)“

„Грижи за новородените котенца и котката“