За кучетата | Кучета | Породи кучета | За кучета

2
Добави коментар
randex
randex

В продължение на хиляди години се радваме да използваме кучетата като наши другари, да им се възхищаваме, да ги обичаме, да разчитаме на тях да ни предпазват и да ни помагат в работа ни или в спортните ни занимания.

Едва наскоро започнахме да изучаваме начина, по който работи умът на едно куче, начина, по който то се учи и интерпретира нашите собствени действия. В нашия оживен и забързан свят става все по-трудно и по-трудно да задържим домашните си любимци. Хората днес се оплакват дори и от добронамерените кучета, които подскачат около тях в парка или ги лаят иззад ограда на вашия собствен двор. Подобни оплаквания могат лесно да доведат до съдебно производство, затова е във ваш интерес да се убедите, че кучето ви не пречи на никого.

Годините опит с нашите собствени кучета ни увериха, че е възможно да се отгледат кученца, които да бъдат забавни и обичливи, но същевременно да са добре възпитани членове на семейството без да са необходими груба и жестока дресировка. Възпитаваме кученцата така, както възпитаваме децата – да бъдат наясно с границите на допустимото поведение и с това кога тяхното държание ни се нрави и кога са на ръба да направят грешка.

Този сайт ще ви помогне да разберете кучето си и ще ви научи да се държите по такъв начин, че то да може да ви разбере. Тогава ще можете да се радвате на компанията на добре възпитано и игриво куче, за което всичките ви приятели ще ви завиждат.

Кучетата са много приспособими. Те са усъвършенствали това умение за хилядите години, през които са живели близо до хората. Но кучетата имат нужда да знаят, че се вписват в домакинството и трябва да се чувстват защитени в средата, в която живеят.

Вашите ангажименти при вземането на куче трябва да включват:

Правилно и редовно хранене и чистене;
Консултиране с ветеринарен лекар, когато виждате признаци на заболяване;
Уверете се, че кучето ви има защитни имунизации;
Осигуряване на нашийник и табелка с името и вашия настоящ адрес, които винаги трябва да бъдат носени, когато кучето е извън вашата къща или градина;
Осигуряване на достатъчно упражнения и време за развлечение;
Помислете дали искате да кастрирате кучето си, за да няма риск от нежелано раждане;
Уверете се, че някой друг ще се грижи за кучето ви, когато вие нямате възможност да го правите;
И разберете, че поемате отговорността да направите кучето част от семейството си до края на неговия живот.

И една голяма истина…

Дали си добър колкото твоето куче?Ако можеш винаги да си весел и жизнерадостен, да не обръщаш внимание на болката, страданието и тревогите… Ако можеш да устоиш на желанието си да се оплакваш на другите и да не им досаждаш с твоите проблеми… Ако можеш да ядеш една и съща храна всеки ден и да бъдеш благодарен за това… Ако можеш да разбереш, когато любимите ти хора са твърде заети и не им остава време за теб… Ако можеш да си запушиш ушите за гневните думи на хората, които обичаш, когато нещата се объркат и те си го изкарват на теб, без ти да имаш някаква вина за това… Ако можеш да приемаш критики и обвинения спокойно, без да се обиждаш и негодуваш… Ако можеш да игнорираш ограниченото образование на своя приятел и никога да не го коригираш… Ако можеш да се отнасяш към бедния си приятел по същия начин, както към богатия… Ако можеш да кажеш честно, че дълбоко в сърцето си ти нямаш предразсъдъци за цвета на кожата, религията, сексуалните предпочитания или политическите възгледи на другите… Тогава ти, приятелю мой, си почти толкова добър, колкото твоето куче!(Уинстън Чърчил)