Кутия за бижута

3
Добави коментар
ali4e
ali4e

Продължаваме с представянето на дизайнерите, подкредени в класацията Топ 10 на най-добрите марки бижута в света.

Ван Клеф и Арпелс е френска бижутерийна компания, основана от Саломон Арпелс и Алфред Ван Клеф през 1896. През 1906 те откриват първия си бутик на площад Вандом в Париж.

Историята на тази компания започва с брака на Естер, дъщеря на Саломон Арпелс, с Алфред Ван Клеф. Братята на Естер се присъединяват към компанията и така се ражда един успешен семеен бизнес в областта на бижутерията.

През 1942 семейство Арпелс емигрира в САЩ и открива свои магазин на 5то Авеню. По-късно Ван Клеф и Арпелс става първата френска бижутерска компания, която отваря свои бутици в Япония и Китай. До 1999 компанията се управлява от наследниците на семейство Арпелс, и въпреки че днес Ван Клеф и Арпелс е собственост на френска финансова групировка, стилът и очарованието на нейните бижута са запазени.

Компанията е автор на множество нововъведения в областта на бижутерията. Тя патентова така наречената мистериозна/невидима рамка, при която скъпоценните диаманти сякаш не са закрепени за нищо и се носят във въздуха. Самите диаманти или скъпоценни камъни се поставят върху тънка мрежа от злато или платина. Този модел буди възхищението на останалите бижутери и е популярен и до днес.

Компанията печели популярност с работата с изключителни скъпоценни камъни. Ван Клеф купува Princie diamond, розов диамант с размер 38 карата, както тиарата на императрица Жозефина.

Още през 1950те компанията стартира тенденция, която продължава и до днес. Тя открива свои бутици като допълнение на салоните за бижута висша мода, като така увеличава многократно потенциалните си клиенти. В тези бутици се предлагат бижута на разумни цени, в крак с модните тенденции. Този бизнес подход, въведен от Ван Клеф и Арпелс бързо бива приет и от останалите бижутери.

Някои от най-значимите и известни произведения на Ван Клеф и Арпелс са:

Гривна с разцъфнали червени и бели рози, изработена от диаманти, рубини и изумруди, която печели Grand Prix de l’Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes de Paris – First Prize at the International Exposition of Modern Industrial and Decorative Arts (1925);
Гривната Passe Partout (ставам за всичко) (1939);

Колието цип, изработено за Дукесата на Уиндзор през 1951;

Колието Алхамбра (1968);
Пръстенът Лотус (2001);

Колекция Le Songe d’une Nuit d’Été (A Midsummer Night’s Dream) (2003);

Колекция Couture (2004);
Колекция Pierres de Caractère (Stones of Character) (2005);
Колекции the Atlantide and Ballet Précieux (Atlantis and Precious Ballet) (2007);

Колекция Jardins (Gardens) (2008);
Колекция California Rêverie (2009);
Колекция Papillons (Butterflies) (2010);

Колекция Voyages Extraordinaires – Jules Verne (2010);